Artnit

Četvrtak, 15 Oktobar 2015 11:49

Mamilarija - bradavičasti kaktus Istaknut

Mammillaria je jedan od najbrojnijih rodova kaktusa, verovatno i najpopularniji, koji se gaji kao sobna biljka. Od vrste do vrste imaju veoma velike varijacije, i zanimljive cvetove. U narodu je poznatiji pod imenom bradavičasti kaktus, jer za razliku od ostalih kaktusa umesto ''rebara'' ima "bradavice", koje su ukrašene bodljama različitih boja i oblika ili dlačicama.

Rod mamilarija potiče iz Meksika, gde njegove vrste rastu u pustinjskim oblastima, na suvim padinama, grebenima gde su noći hladne i dnevne temperature prilično visoke. Ovaj rod je prvi put opisao Karl Line 1753. godine. Postoji preko 200 vrsta i sve spadaju u pustinjske kaktuse.

Kaktusi iz roda Mammillaria su uglavnom mali i imaju loptasti ili valjkasti oblik. Mogu da porastu u visinu 1 do 40 cm, a u širinu 1 do 20 cm.

Zavisno od vrste kaktusi iz roda Mammillaria mogu da imaju nekoliko ili zaista puno bodlji, krutih i debelih, nalik na čekinje, kosu ili češalj, i u širokom spektru boja. Neke vrste imaju vunene, vlaknaste niti ili obe.

Cvet mamilarije je najčešće u obliku venčića i uglavnom se formira oko vegetativnog vrha. Cvetovi su veoma mali, ali kod nekih vrsta i srednje veličine, i mogu da budu beli, ružičasti, žuti, crveni ili ljubičasti. Plodovi su crvene boje, a ponekad žute, bele ili zelene. Seme je crne ili braon boje.

Pročitano 5656 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mamilarija - bradavičasti kaktus