Artnit

Sreda, 30 Septembar 2015 13:46

Echeveria - kvočka i pilići Istaknut

Echeveria je rod veoma popularnih sukulenata, koji se gaji kao baštenska i sobna biljka. Neke vrste se gaje zbog debelih mesnatih listova raznih boja koji formiraju zanimljivu lisnu rozetu, a neke imaju i lep cvet. Često stvaraju brojne mladice, zato su poznate i po nazivu kvočka i pilići, što se takođe može odnositi na druge rodove, kao što je na primer čuvarkuća na koju nalikuju neke njene vrste.

Echeveria je rod biljaka iz porodice Crassulaceae, kome pripada oko 150 vrsta, koje potiču iz polupustinjskih oblasti Srednje Amerike, od Meksika do severozapadne Južne Amerike. Ovaj rod je dobio ime po meksičkoj umetnici Atanasio Echeverría y Godoy iz XVIII veka.

Većina vrsta Echeverie je prilično mala i obično ne prelazi 12 cm visine i širine. Neke vrste rastu kao mali žbunovi i mogu da porastu u visinu do 2 m.

Listovi Echeverie mogu biti zelenkasti, sivkasti, crvenkasti, šareni.

Neke vrste Echeverie cvetaju u proleće i leto. Cvetovi na vrlo kratkoj stabljici izlaze iz kompaktne mesnate rozete.

Danas postoje mnoge sorte Echeverie sa zanimljivim oblicima i bojama listova. Mogu da se kombinuju različite sorte, ili da se kombinuju sa drugim sukulentima ili kaktusima. Veće sorte se stavljaju u centar i okružuju nižim sortama.

Pročitano 4436 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Echeveria - kvočka i pilići