Artnit

Petak, 11 Septembar 2015 11:43

Cinerarija - pepeljuga Istaknut

Cineraria je rod cvetnica iz porodice suncokreta. Obuhvata preko 1300 različitih vrsta biljaka, jednogodišnjih i višegodišnjih, zeljastih biljaka i malih grmova. Ime roda potiče od latinske reči cinis, što znači pepeo, zbog čega je poznata i po nazivu pepeljuga. Najčešće se gaje vrste Cineraria cruenta i Cineraria maritima.

Cinerarija potiče sa Kanarskih ostrva, gde raste na brežuljcima na kojima nikada nema mraza.

Zavisno od vrste stabla cinerarije su jednostavna ili razgranata. Listovi mogu da budu deljeni ili celi. Cvetovi su sakupljeni u metličaste, štitaste ili klasaste cvasti ili su pojedinačni zavisno od vrste.

Cineraria cruenta je jednogodišnja sobna biljka, koja ima mnogo grupa hibrida, koji se međusobno razlikuju po visini stabla, i po obliku i boji cvetova. Cveta tokom zime, od decembra, a neki hibridi tek u maju. Cvetovi nalik na cvetove bele rade, sakupljeni su u štitaste cvasti i mogu da budu plave, ljubičaste, crvene, ružičaste, bele boje ili dvobojni.

Cineraria maritima, poznata kao srebrna prašina je višegodišnja biljka. Njeni listovi su perasto deljeni i prekriveni srebrnkastim dlačicama. Cvetovi su sitni, žute boje. Lepo izgleda u vrtu, ali i u dekorativnim saksijama na terasi i balkonu.

Pročitano 4943 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 21 Juli 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cinerarija - pepeljuga