Artnit

Ponedeljak, 31 Avgust 2015 11:03

Litopis - živi kamen Istaknut

Litopis je rod sukulenata, u narodu poznat kao živi kamen, živi kamenčići ili cvetajući kamenčići. Ovom rodu pripadaju neke od najfascinantnijih biljaka na svetu. Odlikuje ih sposobnost oponašanja okoline i često su nalik na šljunak i kamenje među kojima rastu u svom afričkom staništu. Njihove suptilne boje sive, braon, rđe, zelene i ružičaste, u kombinaciji sa zanimljivim šarama čine ih savršenim dodacima u bilo kojoj kolekciji biljaka. Kao sobna biljka se gaji na sunčanom prozoru ili polici pod svetlom.

Rod Lithops pripada familiji Aizoaceen i ima 37 do 40 vrsta, sa varijantama, a sa formama i preko 100. Ime ovog roda potiče od grčkih reči lithos što znači kamen i opsis što znači oblik, izgled.

Litopis potiče iz južne Afrike. Raste na kamenitim i šljunkovitim terenima, gde se teško uočava ako ne cveta, jer se oblikom i bojom prilagođava neposrednoj okolini. Zadebljali listovi često toliko nabubre da izgledaju kao okrugli kamenčići. Prilagođen je i ekstremnim vremenskim uslovima, kao što su suše i vrućine.

Godine 1811. prvi litopis je otkrio engleski botaničar William J. Burchel. To je bila vrsta Lithops turbiniformis, a druga vrsta Lithops pseudotruncatella je otkrivena 100 godina kasnije.

Litopis ima veoma robustan koren čiji središnji deo postepeno odrveni i par međusobno sraslih listova, a u starosti bokor sa oko 10 pari listova. Gornja površina lista izgleda kao odsečena u vodoravnu, ređe zaobljenu površinu, koja je različito izbrazdana i obojena u raznovrsne nijanse tako da oponaša okolinu. Pored raznovrsno obojenih površina, brazdi i linija, što čini neobičan mozaik, na površini lista se često nalaze providne površine kroz koje ulazi svetlo za fotosintezu.

Krajem jeseni i početkom zime litopis cveta. Iz spoja zareza dva lista izrastaju cvetovi, koji se otvaraju u popodnevnim satima, a predveče zatvaraju. Ovi cvetovi traju oko 10 dana, a mogu da budu beli, žuti ili žuti sa belom sredinom, a nekoliko novijih kultivara cveta u crvenkastim nijansama. Kod nekih vrsta cvetovi i lepo mirišu. Nakon cvetanja pojavljuje se čahura sa semenom, koja sazri za nekoliko meseci.

Pročitano 6102 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 27 Juli 2020 10:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Litopis - živi kamen