Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 26 Avgust 2015 11:21

Klerodendrum - drvo sudbine Istaknut

Klerodendrum, poznat po nazivima drvo sudbine, sirotinjska orhideja, leptirov cvet unosi svojim cvetovima vedrinu u svaki vrt od juna do oktobra. Kao puzavica raste uz ogradu ili neku drugu potporu, a od njega se može formirati stablašica ili zanimljiv ukrasni grm. Vrsta Clerodendrum thomsonae se najčešće gaji kao sobna biljka.

Clerodendrum je rod cvetnica, koji pripada porodici Lamiaceae. Naziv roda potiče od grčkih reči clerodendrum, što znači sudbina i dendron, što znači drvo, a u doslovnom prevodu znači drvo sudbine. Ovom rodu pripada oko 400 vrsta, zimzelenog i listopadnog drveća, grmova i puzavica, koje uglavnom imaju veliko lišće i zanimljive cvasti cvetova koje se izdižu iznad lišća. Zavisno od vrste može da poraste u visinu od 1 do 12 m.

Klerodendrum potiče iz tropskih delova Azije, Afrike i Južne Amerike, gde cveta u toku cele godine. U starim zapisima opisivan je pod imenom volkameria, a u starom Rimu bio je posvećen boginji Veneri.

Kao baštenske biljke često se gaje ukrasni grm narandžasto-crvenih cevastih cvetova koji raste do 8 m u visinu Clerodendrum paniculatum, poznat kao pagoda cvet, zimzeleni polugrm ružičastih i crvenih cvetova Clerodendrum bungei, koji raste u visinu do 2,5 m i ukrasni grm sa plavim ili plavo-violet cvetovima neobičnog mirisa, Clerodendrum ugandense, koji raste u visinu do 3 m.

Pročitano 5741 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 26 Juli 2020 10:32
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci