Artnit

Subota, 01 Avgust 2015 10:56

Kalceolarija - papučica Istaknut

Kalceolarija koja je poznata i po imenima papučica ili cipelica, zbog oblika cvetova koji podsećaju na papučicu će od februara do aprila ispuniti svaki prostor jarkim bojama svojih neobičnih cvetova. Gaji se u vrtovima kao baštenska biljka, često u kombinaciji sa lantanom i verbenom, u saksijama, žardinjerama i visećim korpama na terasama i balkonima. Otpornije vrste su idealne za kamenjare, a novouzgojeni hibridi se gaje kao sobne biljke.

Rod Calceolaria iz porodice zevalica (Scrophulariaceae) sadrži oko 300 vrsta jednogodišnjih, dvogodišnjih zeljastih i višegodišnjih grmolikih biljaka, od kojih su neke i penjačice. Ime roda potiče od latinske reči calceolus, što znači cipelica.

Kalceolarija potiče sa raznih staništa, od suvih šikara pa do alpskih regija. Kao samonikle biljke mogu se videti u umerenim i tropskim predelima Meksika, Srednje i Južne Amerike.

Kalceolarija sporo raste. Visina i širina kalceolarije je najčešće 20 do 30 cm. Neke vrste mogu da porastu u visinu i 50 do 60 cm.

Listovi kalceolarije su poređani spiralno na stabljici ili u obliku rozete.

Od februara do maja cvetaju obične kalceolarije, a u toku leta baštenske. Cvet se javlja pojedinačno ili u grupi od nekoliko do mnogo cvetova. Sastoji se od dve usne, gornja nalik na balon je mala, a donja je veća i obešena. Cvetovi mogu da budu žute, narandžaste, crvene boje ili dvobojni sa tačkicama, prugama i šareni - tigrasti.

Pročitano 5528 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Novembar 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kalceolarija - papučica