Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 27 Juli 2015 11:02

Nega gailardije Istaknut

Gailardija poznata po nazivima kokarda, cvet prekrivač, indijski prekrivač se gaji u vrtu, u cvetnim gredicama, ali i u kamenjaru. Uvek je lep ukras u žardinjerama i saksijama, kao i rezano cveće u vazi. Ova baštenska biljka je laka za negu.

Gailardiji odgovaraju sunčana ili umereno senovita mesta. Toleriše i najtoplija mesta, dok u hladovini raste u visinu, a cvetovi su sitniji.

Gailardija dobro uspeva u različitim tipovima zemljišta, čak i u siromašnim kao što su kamenito ili peskovito. Prihranjivanje nije neophodno, ali podloga mora da bude dobro drenirana. Na primer, tešku i glinovitu zemlju treba prvo obogatiti peskom.

Na početku sezone preporučuje se prihranjivanje gailardije đubrivom sa produženim dejstvom ili dodavanje tečnog đubriva u vodu za zalivanje svake treće nedelje.

U toku leta gailardiju treba povremeno zalivati. Dobro podnosi sušu, a ako je zemljište suviše vlažno korenje istruli i može da propadne.

Precvetale cvetove treba redovno uklanjati, kako bi gailardija cvetala tokom celog leta.

Pre prvog mraza gailardija se skraćuje na visinu od 15 cm. U hladnijim krajevima može da se zaštiti u toku zime granama smrče.

Da bi se podstaklo cvetanje i rast gailardije, njen busen može da se deli svake dve do tri godine u proleće. Pošto se iskopa busen, deli se ašovom na delove, koji se sade u zemljište bogato kompostom na istu dubinu na kojoj su bili.

Iako može da se razmnožava reznicama gailardija se lakše razmnožava semenom ili podelom odrasle biljke. Kada se gaji iz semena često cveta iste godine.

Pročitano 5246 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Juli 2020 10:33
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci