Odštampajte ovu stranicu
Subota, 27 Juni 2015 11:34

Monarda - indijanska kopriva Istaknut

Monarda je baštenska biljka sa veoma prijatnim mirisom, koja cveta celo leto ako joj odgovaraju uslovi. Koristi se kao lekovita biljka, u kulinarstvu, kao i za izradu mirisa. Zbog svog porekla i listova nalik na koprivu poznata je i pod imenom indijanska kopriva, a zbog arome koja podseća na bergamot pomorandže i po imenu bergamot. Narodna imena za ovu biljku su i metvulja i konjska metvica.

Rod Monarda obuhvata jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje biljke i pripada porodici Lamiaceae. Ovaj rod, kome pripada oko 80 vrsta je dobio ime u čast botaničara i lekara španskog porekla Nikolasa Monardesa, koji je prvi otkrio i opisao ove biljke.

Monarda potiče iz Severne Amerike. Kao samonikla raste u svetlim šikarama i šumama, često uz obale reka.

Zavisno od vrste monarda može da poraste u visinu 50 do 120 cm. Mali cvetovi se razvijaju na vrhu biljke, grupisani u kompaktne cvasti, koje mogu da budu u raznim nijansama crvene, ljubičaste i ružičaste boje, kao i u beloj boji. Kada precveta latice opadaju, a ostaje sredina u kojoj se kada se osuši pojavljuju sitne crne semenke.

Severnoamerički Indijanci su osušene listove vrste Monarda didyma koristili za čaj protiv prehlade. Mladi listovi se mogu koristiti i kao začin. Latice imaju ukus sličan origanu, i mogu se takođe koristiti kao začin.

Kao baštenske ukrasne biljke najčešće se gaje višegodišnje vrste, Monarda didyma i Monarda fistulosa. Kao začinska biljka gaji se jednogodišnja vrsta Monarda citriodora, koja je intenzivne arome.

Neke vrste monarde se mogu pripremati kao čaj, dodatak mesu, salatama, džemovima, vinima i limunadi.

Pročitano 5657 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci