Artnit

Utorak, 23 Juni 2015 11:58

Amarant - drevna žitarica Istaknut

Amarant u narodu poznat kao šćir, štir ili rumenika je drevna hranljiva pseudožitarica rasprostranjena na području Azije i Amerike. Po izgledu je sličan prosu, i mada ne spada u žitarice, ima mnogo toga u sebi što imaju žitarice, a bez glutena je. Neke vrste se gaje kao povrće ili žitarice, dok se neke gaje kao ukrasne bijke zbog dekorativnih listova ili zbog cvetova u vrtu, a neke vrste su korovne biljke.

Amaranthus je rod od oko 70 različitih vrsta biljaka iz porodice Chenopodiaceae, potporodice Amaranthaceae.

Vrste, kao što su Amaranthus cruentus, Amaranthus blitum, Amaranthus dubius, Amaranthus gangeticus i Amaranthus tricolor imaju jestivo lišće i kada su mlade, koriste se kao lisnato povrće. Lišće čiji je ukus isti ili čak i bolji od ukusa spanaća je bogato kalcijumom, fosforom i gvožđem.

Vrste Amaranthus caudatus, Amaranthus cruentus i Amaranthus hypochondriacus se gaje zbog zrna, koje je bogato esecijalnim aminokiselinama, a naročito lizinom, gvožđem i kalcijumom. Može da se koristi kao brašno, prženo zrno ili kao musli.

Kao ukrasne biljke najšešće se gaje Amaranthus tricolor i Amaranthus caudatus. Vrsta Amaranthus tricolor, koja može da poraste u visinu od 60 do 100 cm, gaji se zbog dekorativnih listova prošaranih zelenom, crvenom i žutom bojom, dok su cvetovi neupadljivi. Vrsta Amaranthus caudatus, može da poraste u visinu 90 do 120 cm i gaji se zbog dekorativnih cvetova, koji su dugi i sakupljeni tako da podsećaju na rep, pa otuda i naziv lisičji rep.

Pročitano 4704 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Novembar 2019 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Amarant - drevna žitarica