Artnit

Petak, 19 Juni 2015 11:18

Indijski jorgovan - indijska ruža Istaknut

Listopadno drvo ili grm Lagerstroemia indica, u narodu poznata po imenima indijski jorgovan, indijska ruža, kineski jorgovan cveta tokom leta i jeseni. Njeni cvetovi bele, crvene, ljubičaste ili ružičaste boje, grupisani u manje bukete mogu da budu zanimljiv ukras svakog dela eksterijera doma, kako vrta i dvorišta, tako i terase i balkona.

Lagerstroemia indica, poznatija kao indijski jorgovan je vrsta u rodu Lagerstroemia u porodici Lithraceae. Smatra se da potiče iz Kine, a prostire se sve do Australije. U svom prirodnom staništu može da poraste u visinu i do 8 m.

Stablo indijskog jorgovana je dekorativno, neobičnih boja. Kora je vrlo glatka, u osnovi bež boje, prošarana crveno-braon linijama nepravilnog oblika, i zato izgleda kao da je bez kore.

Listovi indijskog jorgovana su elipsasti, naspramni, glatki, kožasti, jarkozeleni, a mladi izbojci crvenkaste boje. Pre nego što opadnu u kasnu jesen, listovi dobijaju narandžastu boju.

Elipsasti cvetovi indijskog jorgovana su sakupljeni u metličaste cvasti, koje mogu da budu duge do 25 cm. Nakon cvetanja, u jesen stvaraju se plodovi braon boje, elipsoidnog oblika grupisani u grozdove, koji do sledećeg proleća ostaju na granama.

Indijski jorgovan može da se gaji kao pojedinačan ukrasni grm na terasi i balkonu. Izgledaće zanimljivo u grupi od 3 do 4 grma ili kao drvo sa okruglastom krošnjom u vrtu. Sadi se i kao neformalna živa ograda kojom se deli vrt. Može da se oblikuje i u bonsai drvo.

Pročitano 11064 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 Juni 2017 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Indijski jorgovan - indijska ruža