Artnit

Nedelja, 31 Maj 2015 11:37

Alisum - medeni cvet Istaknut

Alisum se jastučasto širi i intenzivno cveta od maja pa do jesenjih mrazeva. Cvetovi mirišu na med i privlače pčele, i zato se često naziva u narodu medeni cvet, medovina i slatki cvet. Ova baštenska biljka sadi se u kamenjarima, kao pokrivač zemljišta, ispod visokih biljaka, uz rub staze, a može da se sadi u žardinjere, viseće korpe i saksije.

Rod Alyssum maritime, poznat i po imenu Lobularia pripada porodici Brassicaceae. Ima oko 80 vrsta i većina je sa prostora Sredozemlja. Nekada je korišćen za lečenje ujeda od besnih životinja, a ime Alissum potiče od grčke reči, što znači bez ludila.

U jeziku cveća alisum znači vrednost iznad lepote.

Alisum je niska jednogodišnja biljka, poraste 10 do 15 cm i najviše se koristi kao pokrvač zemljišta.

Listovi alisuma su bledozelene boje, bogatog hibitusa i ovalnog ili kopljastog oblika.

Cvetovi alisuma su sitni, veoma brojni i sakupljeni u proste grozdaste cvasti. Mogu da budu beli, ljubičasti, crveni, žuti, plavi, narandžasti.

Najpoznatije vrste su Snow Crystals, Alice i Easter Bonet. Snow Crystals ima najkrupnije cvetove, a poraste u visinu do 15 cm. Alice je izrazito niska, poraste do 8 cm, i zanimljiva je kao ujednačeni pokrivač tla. Easter Bonet je kompaktnog rasta, poraste u visinu 10 do 12 cm, veoma bujno cveta, a cvetovi su crvene ili ružičaste boje.

Pročitano 13645 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Novembar 2019 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Alisum - medeni cvet