Artnit

Nedelja, 03 Maj 2015 11:04

Rudbekija - crnooka pupavica Istaknut

Rudbekija neprekidno cveta od juna pa sve do prvih mrazeva. Cvetovi su u raznovrsnim nijansama žute boje i imaju upečatljivu najčešće crnu sredinu, po kojoj je i dobila ime crnooka pupavica. Svojim mirisom i izgledom privlači insekte, naročito leptire.

Rod zeljastih biljaka Rudbeckia spada u porodicu glavočika (Asteraceae). Ovom rodu pripada oko 30 vrsta uglavnom višegodišnjih biljaka. Naziv rudbekija dao mu je botaničar Karl fon Lin u čast dvojice Šveđana, Olofa Rudbeka starijeg i Olofa Rudbeka mlađeg, poznatih doktora i botaničara.

Rudbekija potiče iz Severne Amerike, gde raste u vrućim i suvim prerijama, poljima, uz puteve i uz rubove svetlih šuma. Arheološkim iskopavanjima utvrđeno je da su je Indijanci koristili pre 500 godina za jačanje imuniteta, lečenje infekcija i rana na koži, kao protivotrov kod ujeda zmija.

Rudbekija je grmolikog rasta. Može da poraste u visinu od 60 cm do 2 m. Listovi su raspoređeni spiralno, i kao i stabljike prekriveni sitnim dlačicama.

Sve vrste rudbekije su slične po obliku cveta, nalik na male suncokrete. Ima cvetova sa običnim jednostrukim laticama pa sve do punih loptastih formi.

Rudbekija se kao baštenska biljka gaji u vrtnim gredicama, a može da bude lep ukras terasa i balkona. Koristi se kao rezano cveće, jer može da se održi dugo u vodi, a i da se kombinuje sa drugim cvećem.

Pročitano 4970 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Rudbekija - crnooka pupavica