Artnit

Subota, 11 April 2015 11:18

Delosperma - ledeni cvet Istaknut

Sukulentna višegodišnja biljka Delosperma, poznata je po nazivima ledeni cvet i pustinjska ruža. Nazvana je ledeni cvet, ne zato što može da izdrži hladnoću, već pre svega zato što njeni cvetovi i listovi svetlucaju kao da su prekriveni ledenim kristalima. Veoma je dekorativna tokom cele godine, a njeni cvetovi dodaju boju i teksturu u svaki prostor.

Rod sukulentnih biljaka Delosperma pripada porodici Aizoaceae, poznatoj po nazivu čupavice, kojoj pripadaju brojne vrste sukulentnih biljaka sa najvećom sposobnošću prilagođavanja sušnim staništima. Naziv roda potiče od grčke reči Delos, što znači vidljiv i sperma, što znači seme. Ovaj rod obuhvata oko 100 vrsta biljaka, koje mogu da budu drvenaste i zeljaste i uglavnom potiču iz Afrike.

Delosperma ima sočne, uske listove i polegli habitus, koji se širi po tlu i zato odlično pokriva tlo. Zavisno od vrste može da poraste u visinu do 15 cm. Najmanja vrsta iz ovog roda je Delosperma sphalmanthoides koja raste samo do 2,5 cm.

Od juna pa do prvih mrazeva Delosperma cveta. Tokom dana su cvetovi, koji nalikuju na bele rade otvoreni, a zatvaraju se uveče. Cvetovi mogu da budu pojedinačni ili u grupama, a njihova boja žuta, bela, ružičasta, ljubičasta i crvena. Veličina cveta varira, u zavisnosti od sorte, a može da bude do 5 cm.

Delosperma najbolje napreduje u dobro dreniranom zemljištu pored fontana i jezera u vrtu, u kamenjaru, ali i u žardinjerama i saksijama na terasama i balkonima. Zanimljivo izgleda kada se kombinuje sa drugim ukrasnim travama, višegodišnjim biljkama i sedumima.

Pročitano 9356 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Delosperma - ledeni cvet