Artnit

Subota, 04 April 2015 11:00

Nega bilbergije Istaknut

Bilbergija je vrsta bromelije, koja je poznata pod nazivom biljka prijateljstva. Njena vrsta Billbergia nutans, koja se najčešće gaji kao sobna biljka, poznata je pod imenom kraljičine suze, a neke njene vrste i kao sobna zob. Obično se gaji u malim saksijama. Otporna je i relativno jednostavna sobna biljka za gajenje.

Da bi raskošno cvetala bilbergiji je potrebno mnogo svetla. U toku dana može da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti nekoliko sati. Leti joj odgovara lagana polusenka. Međutim, ako ni posle više godina ne cveta presadite je u novu zemlju.

Bilbergiji najviše odgovara temperatura od 16 do 18 stepeni. Može da podnese i niže temperature, kao i kratkotrajne slabe mrazeve.

Kao i svim vrstama bromelija, i bilbergiji je potrebna lakša propusna zemlja, dobro dreniran supstrat, neutralan do blago kiseo. Dobar izbor je specijalna mešavina za bromelije, a može se koristiti i mešavina koja se sastoji od tri dela treseta, dva dela peska i jednog dela baštenske zemlje.

U levku od listova bilbergije treba stalno da bude vode, a između dva zalivanja da se prosuši supstrat. Za zalivanje se koristi ustajala voda ili kišnica. Leti se zaliva obilnije i održava vlaga u vazduhu, a zimi se smanjuje zalivanje u zavisnosti od sobne temperature. Ako se isuši korenova bala, biljka propada.

Bilbergija se prihranjuje đubrivom za cvetnice ili specijalnom tečnošću za bromelije. Od aprila do oktobra se prihranjuje svake druge nedelje, a zimi jednom mesečno.

U proleće, svake treće godine bilbergija se može presaditi u meku zemlju za cveće. Presađuje se u manje saksije, jer je koren mali, pa i velike biljke mogu da rastu u malim saksijama.

Leti se bilbergije lako razmnožavaju deljenjem i odvajanjem izboja.

Pročitano 3116 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega bilbergije