Artnit

Četvrtak, 02 April 2015 11:26

Kombinacija biljaka u žardinjerama Istaknut

Kombinacija boja, oblika i veličina cvetnica i lisnodekorativnih biljaka u žardinjeri stvara zanimljive i raznovrsne vizuelne efekte na terasi, balkonu ili prozoru. Izbor sezonskog cveća, koje cveta u različito vreme, od ranog proleća do kasne jeseni je veliki i možete uvek da imate nov izgled žardinjere. Za svež izgled tokom cele godine izaberite, na primer patuljaste četinare ili niske zimzelene žbuniće.

Zanimljive vizuelne efekte u prostoru može da stvori samo jedna vrsta biljaka u žardinjeri. Terasa, balkon ili prozor, a posebno, ako se nalaze na istočnoj strani izgledaće vedro ako na ogradu ili sims stavite nasturtium, poznat kao dragoljub, koji se često ne kombinuje sa drugim vrstama, jer raste dosta široko.

Obične ili viseće petunije, muškatle, bele rade su pogodne za gradske uslove, jer su veoma otporne i traju dugo uz vrlo malo nege. Grupisanjem ružičastih i ljubičastih petunija u žardinjeri stvara se zanimljiv i prijatan vizuelni efekat.

Karanfil i patuljaste ruže će dobro napredovati u žardinjerama ili većim saksijama i uneće opojni miris. Za mirisni prozor spavaće sobe, dobar izbor su vanilin žbun, rezeda ili verbena. Karanfili u razim bojama uneće vedrinu u svaki prozor, terasu ili balkon, a može da ulepša i enterijer doma ako se stavi u vazu.

Razne kombinacije biljaka koje cvetaju otprilike u isto vreme mogu da se upotpune bojom i rastom. Žardinjera može da bude jednostavna kombinacija belog i zelenog, bele petunije, bela bakopa i bela lobelija. Bela i zelena boja daju osećaj lakoće i miran svež izgled žardinjere.

Kombinacija biljaka koje cvetaju sa onim koje imaju šareno lišće čini atraktivnom žardinjeru. Puzavica ukrasni slatki krompir, kao što je sorta sa limeta zelenim listovima uspeva dobro i u hladovini i na suncu. Može da se kombinuje sa ljubičastom petunijom, vanilinim žbunom, kalibrahoom i raznobojnim bršljanom. Malo crvenog geranijuma oživeće ovu kombinaciju.

Malo zimzeleno žbunje ili višegodišnje biljke možete da kombinujete sa raznim sezonskim cvećem. Neke od njih cvetaju u različitim periodima, što će omogućiti neprekidan interesantan vizuelni izgled. U proleće dodajte nekoliko narcisa ili lala koje će uneti boju, u leto petunije, bidens, lantanu, kadificu ili ciniju koje će živim bojama uneti vedrinu, a u jesen posadite hrizanteme, ljubičice dan i noć i zevalice.

Terasu, balkon ili prozor možete da osvetlite biljkama. Kombinujte na primer, kaladijum, paprat, bršljan, heucheri sa srebrnkastim bojama listova i mali zimzelen sa svetloružičastim cvetovima.

U žardinjeri možete da kreirate mali zimzeleni vrt, koji će osvetliti svaki kutak terase, balkona ili dvorišta tokom cele godine. Sadnice patuljastih četinara su uvek dobar izbor.

Pročitano 17528 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Mart 2019 12:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kombinacija biljaka u žardinjerama