Artnit

Petak, 27 Mart 2015 12:39

Kineski karanfil - Dianthus chinensis Istaknut

Kineski karanfil (Dianthus chinensis) je zeljasta višegodišnja biljka, koja se najčešće gaji kao jednogodišnja baštenska biljka u vrtu ili u saksijama i žardinjerama na terasi i balkonu. Jedinstvene forme cvetova raznih boja dodaju vizuelnu posebnost vrtu, terasi ili balkonu. Gajenje ove vrste karanfila nije komplikovano.

Kineski karanfil može da poraste u visinu 30 do 50 cm. Stablo je člankovito, veoma razgranato, raste malo u širinu, a zatim uspravno. Listovi su u raznim nijansama zelene boje.

Sredinom proleća i u rano leto kineski karanfil cveta. Cvetovi su jednostruki ružičasti, bledoružičasti, crvene, bele, krem boje ili u više boja. Da bi ponovo cvetao posle prvog cvetanja se orezuje.

U saksije kineski karanfil može da se seje već od januara. Direktno na određeno mesto u vrtu najčešće se seje u aprilu.

Hladnije vreme i dovoljno sunca su preduslovi za gajenje kineskog karanfila. Može da toleriše i vrućinu, ako ga stavite u polusenku. U područjima sa hladnijom klimom i blažim letom toleriše i celodnevno sunce.

Kineskom karanfilu odgovara plodno zemljište. Preterano kiselo zemljište se može ispraviti dodavanjem kreča. Da ne bi bio natopljen vodom, a zadržao i dovoljno vlage tako da se ne isušuje prebrzo, treba obezbediti dobru drenažu zemljišta, dodavanjem dosta peska.

Iako je kineskom karanfilu potrebno redovno zalivanje, ne teba ga zalivati prekomerno. Zaliva se samo toliko da se zemlja ne isuši. Kada je sušni period zaliva se češće, jednom ili dva puta nedeljno.

Da bi napredovao kineski karanfil se prihranjuje đubrivom jednom mesečno.

Pročitano 13289 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Mart 2019 12:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kineski karanfil - Dianthus chinensis