Artnit

Nedelja, 22 Mart 2015 12:04

Nega hoste Istaknut

Hosta, poznata i po nazivu dnevni ljiljan je veoma otporna višegodišnja baštenska biljka atraktivnih listova. Sadi se pojedinačno ili u grupama po nekoliko biljaka na gredicama, u većim saksijama ili žardinjerama na terasama i balkonima. Zanimljivo izgleda kada se posadi ispod širokih krošnji drveća čije korenje i senka otežavaju gajenje travnjaka ili uz neku vodenu površinu u vrtu.

Hosti najviše odgovara humusno, vlažno ali dobro drenirano zemljište.

Iako postoje sorte hoste koje mogu da podnesu intenzivniju svetlost, ne treba ih izlagati jakom suncu, jer često dobijaju opekotine i izblede. Sortama sa zelenim listovima najviše prija mesto koje je u senci, a sorte šarenih listova više vole polusenku, jer u senci gube boju listova.

Godinama hoste mogu da rastu na istom mestu, jer podnose zimske temperature. Međutim, smetaju im velike oscilacije temperatura. Zato kada su noći hladne, a dani veoma topli zaštitite koren slojem malča, koji će zadržati temperaturu zemljišta i vlagu.

Hoste se najčešće razmnožavaju u proleće deljenjem korena. Ali, ne treba ih deliti svake godine. Mogu se razmnožavati i semenom.

Kada se hoste dobro ukorene treba početi sa prihranjivanjem. Na početku vegetacije prihranjuju se odstajalim stajskim ili mineralnim đubrivom.

Puževi vole da jedu listove hoste, i zato je na vreme zaštitite. Ako postoje nekroze i promene na listovima, možda je već zaražena. Kada oboli od virusa, najbolje je da se uništi.

Pročitano 7474 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Mart 2019 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega hoste