Artnit

Sreda, 04 Mart 2015 13:03

Nega dipladenije Istaknut

Dipladenija, poznata pod imenom brazilski jasmin je otporna tropska zimzelena puzavica. Gaji se kao baštenska biljka, a u toplijim krajevima može da prezimi i napolju. Uz orezivanje može da se gaji kao grmolika sobna biljka, ali i na terasama i balkonima. Veoma je laka za gajenje, a cveta dugo.

Dipladeniji odgovaraju vrlo svetla, sunčana mesta. Kada raste u polusenci slabije cveta, a grane se više izdužuju.

Optimalna temperatura za dipladeniju je od 15 do 30 stepeni. Sunce i letnje vrućine dobro podnosi. U toplijim krajevima može da prezimi napolju, a u kontinentalnim je treba staviti u prostoriju, gde temperatura nije niža od 15 stepeni, ali ne u onu koja se greje. U proleće se iznosi napolje i postepeno prilagođava direktnom suncu.

Tresetni supstrat, ali i svaka zemlja koja je dobro propusna za vodu je dobar izbor za dipladeniju. Dobro podnosi i povećane soli u supstratu.

Dipladenija se zaliva odstajalom vodom kada se prosuši površinski sloj zemlje, debljine oko 3 cm. Zimi, između dva zalivanja zemlja treba da prosuši, ali ne i da se potpuno osuši. Pošto joj smeta preterano zadržavanje vode oko korena, brzo praznite podmetač, ako je biljka u saksiji.

Da bi se povećala vlažnost, saksija sa dipladenijom se može staviti na kamenčiće koji su u vodi, ali voda ne treba da dodiruje saksiju. Prija joj i redovno orošavanje mlakom vodom bez krečnjaka.

Za prihranjivanje dipladenije, krajem februara i u martu koristi se đubrivo koje sadrži više azota. Tokom perioda vegetacije zaliva se jednom nedeljno vodorastvorljivim đubrivom za zelene biljke.

Kao i svaku puzavicu, i dipladeniju treba saditi uz oslonac i dodatno vezati. Oslonac, potporu ili rešetku će veoma brzo da obraste svojim mladicama.

Dipladenija se presađuje kada koren počne da izlazi iz odvodnih rupa saksije.

Da bi se uklonile odumrle grane dipladenija se orezuje početkom proleća, a korektivno se može orezivati tokom peroda vegetacije. Da bi duže cvetala treba redovno uklanjati precvetale cvetove. Listove ne treba prskati sprejem za sjaj lišća.

U avgustu se dipladenija razmnožava poluzrelim reznicama, koje se posle skidanja potapaju u toplu vodu, čija je temperatura oko 32 stepeni, dok iz njih ne prestane da curi mlečni sok, koji deluje iritirajuće na kožu i sluzokožu. Reznice se prskaju hormonom za ožiljavanje drvenastih biljaka, a zatim stavljaju u sterilan pesak, na temperaturu iznad 22 stepeni, gde će se ožiliti za nekoliko nedelja.

Pročitano 44537 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Mart 2019 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega dipladenije