Artnit

Sreda, 21 Januar 2015 14:16

Nega fikusa lirate Istaknut

Fikus pandurata je popularna vrsta fikusa, koja je poznatija pod imenom fikus lirata zbog smaragdnozelenih listova nalik na liru. Gaji se često kao sobna biljka. Ako je nega ovog fikusa adekvatna postaće zanimljiv zeleni ukras i uneće delić tropske atmosfere u svaki deo doma.

Fikusu lirati je potrebno obezbediti indirektno svetlo tokom cele godine. Za prirodan uspravan rast pomerajte saksiju za četvrtinu svake nedelje ili tako da svaka njegova strana dobije ravnomerno svetlost.

Pošto fikusu lirati odgovara stalna toplina, zimi temperatura ne bi trebalo da bude manja od 16 stepeni.

Kompost od mešavine treseta, peska i čiste zemlje je dobar izbor za fikus liratu.

Preporučuje se da se fikus lirata zaliva kada je zemlja u saksiji skoro suva. Zaliva se mlakom mekom vodom odozgo, a voda koju ne popije se nakon 15 minuta uklanja iz podmetača, da ne bi truleo koren. U toku zime se zaliva svake nedelje, a u toku leta svaka tri do četiri dana.

Fikusu lirati je potrebna velika vlažnost vazduha. Zato treba u toku cele godine da se često prska. Vlagu može da dobija i od drugih biljaka ako raste u grupi u istoj saksiji. Sa listova se redovno treba otklanjati prašina vlažnom krpom.

U aktivnom periodu rasta, od marta do avgusta fikus lirata se prihranjuje svake dve nedelje tečnim đubrivom za zelene biljke. Pri tome se jedan čep koncentrata razblažuje sa 10 litara vode.

Fikus lirata voli malo skučen prostor. Zato ga presadite u proleće u za jedan broj veću saksiju kada je to zaista potrebno, na primer kada se pojavi mnogo korena kroz rupe za drenažu. Ako je veći i teži za premeštanje, a presađivanje mu nije neophodno možete menjati samo površinski sloj zemlje.

Da bi kontrolisali visinu fikusa lirate, zadržite ga u manjoj saksiji. Orezivanjem vrha omogućićete grananje i dobićete oblik koji želite u isto vreme.

Fikus lirata se razmnožava u proleće. Reznice duge 15 santimetara uzimaju se sa bočnih izdanaka.

Pročitano 9741 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Februar 2019 12:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega fikusa lirate