Artnit

Četvrtak, 08 Januar 2015 12:23

Mikanija - plišana loza Istaknut

Mikanija je egzotična višegodišnja puzavica, čija se samo jedna vrsta, Mikania ternata gaji kao sobna biljka od osamdesetih godina prošlog veka. Ova ne tako poznata sobna biljka se zbog izgleda svojih listova često naziva plišana loza. Njeni mali beli ili žuti cvetovi, koji su gusto grupisani nisu posebno interesantni i kao sobna biljka se uglavnom gaji zbog svog lišća, u visećoj korpi ili saksiji.

Mikania je rod biljaka, koji uglavnom potiče iz Južne i Srednje Amerike i obuhvata oko 450 vrsta biljaka u okviru porodice suncokreta. Ime je dobila u čast češkog botaničara Johana Kristijana Mikana.

Listovi mikanije su raspoređeni u suprotnim parovima duž stabljike i srcolikog su ili trouglastog oblika. Cvetovi su gusto raspoređeni, najčešće bele do zelenkasto- bele boje. Seme je duguljasto, crno sa belim vlaknima koja olakšavaju njegovo širenje vetrom.

Brzorastuća žbunasta loza, Mikania ternata je posebno zanimljiva. Listovi su dlanasto sastavljeni i veoma slikoviti. Purpurne žile na površini na dobro osvetljenom mestu postaju izrazito crvene ili purpurne boje. Dlakavi su, s lica manje a s naličja više, što čini da izgledaju kao da su od pliša.

Pročitano 5509 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 28 Oktobar 2019 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mikanija - plišana loza