Artnit

Nedelja, 04 Januar 2015 12:12

Selaginela - crvotočina Istaknut

Selaginele su zanimljive tropske sobne biljke, koje su u nekim krajevima poznate po nazivu crvotočina. Neke vrste liče na mahovinu, a ima i vrsta koje su nalik na paprati ili minijaturno drveće sa belim ili zelenim lišćem. Mogu dobro da se kombinuju i sa drugim sobnim biljkama i unesu živu boju u dom.

Rod zeljastih biljaka Selaginella pripada porodici Selaginellaceae. Latinski naziv potiče od reči selago.

U prirodi živi preko 700 vrsta selaginele, uglavnom u tropskim vlažnim šumama. Po obliku i načinu rasta vrste se veoma razlikuju, neke su puzavice, a neke uspravnog rasta. Većina vrsta nije pogodna za gajenje u domu, pošto im je potrebna visoka vlažnost vazduha.

Mala stabljika selaginele je razdeljena viličasto i prekrivena veoma sitnim listovima. Dvostruki prilegnuti ili stojeći listovi se nalaze na vodoravno položenim grančicama kod nekih vrsta, a druge vrste stvaraju izdanke na kojima se nalaze listovi. Na kraju grančica su uspravni ili viseći listovi sa sporangijama.

Najpoznatije vrste su niske jastučaste vrste, Selaginella apus i Selaginella kraussiana, koje imaju okruglasto zbijen oblik i pogodne su za sađenje u manje dekorativne činije. Vrste koje su malo više i porastu oko 30 cm, nalik na paprat su Selaginella martensii i Selaginella lepidolphylla. Niže vrste, kao što su Selaginella aurea sa zlatnožutim i Selaginella variegata sa žuto-zelenim lišćem su takođe veoma zanimljive.

Pročitano 6755 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Oktobar 2019 11:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Selaginela - crvotočina