Artnit

Četvrtak, 18 Decembar 2014 12:12

Fikus elastika - nega Istaknut

Fikus elastika je vrsta fikusa, poznata po nazivima velikolisni fikus ili gumijevac, koja se često gaji kao sobna biljka, zbog velikog kožastog lišća, šiljastih lisnih crvenih pupoljaka i razgranatog stabla. Kod nege ovog fikusa se treba pridržavati nekoliko osnovnih pravila, da bi imali dekorativnu sobnu biljku, koja će biti zanimljiv ukras u domu.

Fikusu elastika najviše odgovara temperatura od 21 do 24 stepeni. Potrebno mu je dosta svetlosti, ali mu ne prija direktno sunce. Zato je najbolje da se stavi na nizak stalak ili na pod blizu prozora.

Pošto je vrlo osetljiv na preveliku vlagu u zemlji, fikusu elastiki treba obezbediti dobru drenažu.

Ne preporučuje se preterano zalivanje, ali ne treba dozvoliti ni da se zemljište u saksiji sa fikusom elastikom previše osuši. Zaliva se odstajalom vodom sobne temperture, od aprila do septembra jednom nedeljno, a zimi se smanjuje na dva puta mesečno. Pola sata posle zalivanja prosipa se višak vode iz podmetača. Potrebno je i redovno orošavanje, prokuvanom ili destilovanom vodom, posebno kada su velike vrućine, kao i brisanje prašine sa listova ili povremeno tuširanje.

Prihranjivanje fikusa elastike nije neophodno. Ali, se od proleća do jeseni može prihranjivati jednom do dva puta mesečno, tečnim đubrivom. Takođe, mogu da se koriste i spororazlažuća đubriva, svakog proleća.

Ako se gaji u saksiji fikus elastika obično stvara samo jedno razgranato stablo. Kao sobna biljka može dosta da poraste i zato ga treba skratiti. Skraćivanje dobro podnosi, a pri tome se i podmlađuje.

Fikus elastika često iz stabljike istera vazdušno korenje koje urasta u zemlju, gde uzima dodatnu hranu, vazduh i vodu. Ako Vam ne smetaju mogu da se ostave.

Svake godine u proleće fikus elastika može da se presađuje u supstrat, koji se sastoji od četiri dela zemlje za cveće i jednog dela komposta od lišća ili humusnu rastresitu zemlju sa dodatkom 15% čistog rečnog peska. Kada se presađuje u velike saksije, mešavini se dodaju komadići drvenog uglja i eventualno deo treseta. Mlade biljke se presađuju u malo veće saksije, a stare biljke je najbolje ostaviti u istoj saksiji, a gornji deo zameniti svežom zemljom.

Fikus elastika se razmnožava reznicama sa čvorova na stablu iz kojih izrastaju listovi. Sa matične biljke se odvaja list sa peteljkom, na kojoj je komadić kore sa stabla, ostavi dva sata da se osuši rez, a zatim sadi u mešavinu treseta i peska, a zbog sigurnosti podupre se štapićima. Reznice treba staviti na toplo, umereno zasenjeno mesto i obezbediti im stabilnu vlažnost supstrata. Uz odgovarajuće uslove reznice se zakorenjuju za oko osam nedelja.

Mlečni sok fikusa elastika je otrovan. Kod nekih ljudi izaziva alergiju na koži, a može da šteti i kućnim ljubimcima ako progutaju deo ove biljke.

Pročitano 15138 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fikus elastika - nega