Artnit

Petak, 04 Januar 2013 23:51

Krasula perforata - bebina ogrlica Istaknut

Krasula perforata, vrsta krasule je sve popularnija sobna biljka. Takođe, često je nazivaju i niska dugmadi ili bebina ogrlica. Potiče iz Južne Afrike i lako se gaji u sobnim uslovima.

Krasula perforata je mali kompaktni sukulent. To je veoma atraktivna sobna biljka. Ima bledozeleno lišće sa sjajnim ružičastim ivicama. Lišće raste spiralno oko stabljike i oblikuje veoma interesantnu formu. Listovi liče na perle koje su okačene o traku ili konac. Stabljika je uspravna, mesnata, drvenasta i kasnije počinje da se savija.

Krasula perforata cveta tokom cele godine kada su uslovi povoljni, ali najviše zimi ili u rano proleće. Cvetovi su mali, zvezdasti, bele boje i mirisni. Postoje i kultivari sa žutim, krem, ružičastim, narandžastim cvetovima, a neki sa bledozelenim sa belim prugama ili svetlozelenim i malo išaranim.

Potrebno joj je svetlo, ali ne i direktno sunce, kako bi zadržala kompaktan izgled i svoju sjajnu boju listova i cvetova.

Leti joj treba vazduha, a zimi smeštaj u svetloj prostoriji i temperatura od 7 do 10 stepeni.

Ne treba je previše zalivati, samo kada je zemlja u saksiji suva na dodir. Dovoljno je na dve nedelje, a leti malo češće. Posebno treba biti oprezan sa zalivanjem zimi kada biljka može da izgubi svoje korene, ako je zemlja hladna.

Zahteva dobru drenažu i bogat kompost. Preporučuje se mešavina ilovače, krupnijeg peska i treseta.

Prihranjuje se od proleća. U vodu za zalivanje se doda tečno đubrivo namenjeno lisnatim ukrasnim biljkama.

Razmnožava se vršnim reznicama, listovima, izdancima, ali i delovima biljke.

Dok je mlada biljka raste uspravno, ali kada joj otežaju grane počinju da padaju. Ako želite da održite uspravnu formu skratite joj grane. A ako volite da imate viseće grane, prelepe slapove, posle jednog perioda rasta biljka će izgledati neuredno i onda treba da se iseče kako bi se obnovila.

Posle cvetanja se moraju ukloniti osušene grančice i cvetovi kako se ne bi desilo da listovi kasnije počnu sami da opadaju ili da biljka uvene.

Krasula perforata može ulepšati enterijer doma. Ovo je idealna sobna biljka za viseće korpe. Saksija sa ovom sobnom biljkom koja ima viseće grane, može da se stavi na stalažu za cveće ili jednostavno na sam zid. U lepoj dekorativnoj saksiji biće zanimljiv ukras u svetloj sobi, ako se stavi između dva prozora ili na simsu prozora, a imaće i dosta svetla. Može da bude i deo zanimljivog aranžmana sa drugim sukulentima.

Pročitano 6542 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Novembar 2013 21:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Krasula perforata - bebina ogrlica