Artnit

Subota, 08 Novembar 2014 12:18

Sansevieria cylindrica - nega Istaknut

Sansevieria cylindrica, poznata i po nazivima cilindrična sablja, cilindrična zmija biljka i afričko koplje je vrsta sanseverije koja se često gaji kao sobna biljka, jer je laka za negu i veoma otporna. Zato je i dobar izbor za one koji nemaju dovoljno vremena za gajenje sobnih biljaka.

Sansevieria cylindrica voli jaku svetlost i može da stoji i na direktnoj sunčevoj svetlosti. Kada ima dosta svetlosti listovi su više pravi. Toleriše i poluhladovinu i ispod malo osenčenog prozora može da napreduje, ali će prestati da raste u manje osvetljenim i mračnim prostorijama.

Pošto je tropska biljka Sansevieria cylindrica voli temperaturu od 18 do 26 stepeni. Može da podnese i niže temperarure, ali ne ispod 13 stepeni. Iako joj ne smeta suv vazduh držite je dalje od ventilacionih otvora ili promaje.

Sansevieria cylindrica ima veoma plitak i mali koren. Zato joj odgovaraju plitke, šire, veće saksije, jer će rizomi nesmetano da se razvijaju. Treba joj obezbediti i dobru drenažu. Supstrat za sukulente ili baštenska zemlja u koju se umeša oko trećina peska ili šljunka je dobar izbor.

Pošto je sukulent Sansevieria cylindrica se ne zaliva previše, već samo kada se zemlja između dva zalivanja osuši, mlakom odstajalom vodom. Kada se zaliva treba paziti da voda ne uđe unutar mladih lisnih izdanaka koji su blizu površine zemlje, jer to može da izazove truljenje korena ili žućenje listova. U proleće i leto zaliva se obično svakih 7 do 15 dana, a zimi svakih mesec dana.

Sansevieria cylindrica se prihranjuje u toku leta jednom mesečno posebnim đubrivom za kaktuse. U toku zime joj ne treba prihranjivanje.

Kada saksija postane suviše mala Sansevieria cylindrica se presađuje u veću saksiju, a najbolje u proleće. Da bi se sprečilo njeno rušenje ili savijanje listova presađuje se u široku, težu saksiju.

Sansevieria cylindrica se razmnožava reznicama lista koje se iseku na 5 do 6 cm duge delove i zabodu u vlažan pesak. U proleće se može razmnožavati deljenjem korena, a podeljeni delovi se sade u saksije prečnika oko 10 cm.

Iako je Sansevieria cylindrica otporna na prašinu i zagađen vazduh treba povremeno obrisati njene listove od prašine i drugih nečistoća krpom ili sunđerom.

Pročitano 23930 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Februar 2019 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sansevieria cylindrica - nega