Artnit

Ponedeljak, 31 Decembar 2012 17:56

Nega božićnog kaktusa Istaknut

Božićni kaktus je veoma lepa dekorativna sobna biljka. Lako se prilagođava na uslove gajenja u domu, čak mu ne smeta ni suv vazduh centralnog grejanja. Uz malo nege ova sobna biljka postaje predivan deo dekoracije božićnih i novogodišnjih praznika.

Božićni kaktus voli dosta svetla, ali ne i direktno sunce. Može da podnosi slabo svetlo, ali će procvetati više cvetova na jakom svetlu.

Odgovara mu temperatura od 7 do 19 stepeni i povećana vlažnost vazduha. Da bi imao jarku boju cveta, ne sme da bude u prostoriji u kojoj je temperatura niža od 18 stepeni. Posebno vrste sa belim i žutim cvetovima reaguju na hladnoću. Cvetovi neće ni kasnije pokazati tipičnu boju, već će je i promeniti u bledo roze.

Početkom proleća, kada prođe opasnost od mrazeva božićni kaktus se može izneti na terasu, balkon ili u baštu i staviti na senovito mesto.

Leti božićnom kaktusu ne prija visoka temperatura i mala vlažnost vazduha, ali će mu prijati redovno orošavanje i senovito mesto. Skraćenjem dužine dana unosi se u sobu, najbolje početkom oktobra.

U vreme cvetanja, u toku zime i ranog proleća treba održavati zemlju blago vlažnom. Posle cvetanja, počinje faza mirovanja koja traje oko šest nedelja. Tada se vrši orezivanje, zalivanje se svodi na najmanju meru, tek toliko da se biljka ne osuši i ne prihranjuje se. Treba ga staviti u prostoriju gde je temperatura oko 10-15 stepeni. Posle ove faze sledi faza rasta i tada se počinje sa redovnim zalivanjem i prihranjivanjem. Biljku treba prihranjivati jednom u tri nedelje tečnim đubrivom, sve do septembra, a tada prestati sa prehranom i postepeno smanjivati zalivanje, jer tada počinje druga faza mirovanja. Kada posle nekoliko nedelja biljka razvije pupoljke, treba je premestiti na svetlo i toplo mesto. Biljku treba redovno zalivati, ali ne preobilno i prihranjivati je đubrivima koja sadrže više fosfora i kalaja, čime se podstiče bogatije cvetanje i krupniji cvetovi. Kada počne formiranje cvetnih pupoljaka saksija sa božićnim kaktusom se ne sme pomerati. Svaka promena položaja može dovesti do naglog opadanja već formiranih pupoljaka, a ako su tek počeli da se formiraju, može izostati cvetanje te godine. Ali čim se prvi cvet otvori, biljku možete premestiti na mesto gde će lepota njenih cvetova doći do punog izražaja.

Božićni kaktus ne voli često presađivanje, a ako već mora da se presadi ili mu je saksija mala pažljivo rukujte sa njim, jer ima osetljiv koren. Zemljište dobro pritisnite oko korena i prekrijte ga zemljom tačno do mesta gde se i ranije nalazio u zemlji. Najbolje je da se presadi u neglaziranu keramičku saksiju, zato što u plastičnim saksijama voda isparava samo na površini i biljka može da propadne zbog prevelike količine vlage. Presađuje se u peskovitu i kiselu zemlju (pH 5-6). Najbolje vreme za presađivanje je posle cvetanja.

Lako se razmnožava, kod svakog članka - stabljike/lista postoji adventivno korenje, samo ga treba odlomiti i zabosti u vlažan pesak i on će se za 15-20 dana zakoreniti. Kada puste koren presadite ih u saksiju.

Za prihranjivanje božičnog kaktusa može se koristiti đubrivo za sobne biljke ili kaktuse.

Božićni kaktus ne voli višak vode u svom podmetaču. Voli ravnomerno vlažno zemljište, ali ne mokro.

Ukoliko božični kaktus dobije pravu negu uzvratiće prelepim krupnim cvetovima živih boja. Ova sobna biljka će sigurno oživeti dom u hladne i tmurne zimske dane.

Pročitano 33046 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Maj 2013 20:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega božićnog kaktusa