Artnit

Subota, 25 Oktobar 2014 11:29

Nega ginure Istaknut

Sobna biljka ginura, koja se gaji kao puzavica ili kao žbun je zanimljiva zbog ljubičasto-zelenog lišća, upotpunjenog pahuljastim dlačicama. Nazivaju je i ljubičasta strast, ljubičasta plišana biljka ili plišana lozica zbog ovih listova. Neobičan kontrast boja na listovima se održava zahvaljujući sunčevoj svetlosti.

Da bi listovi ginure bili lepi i imali svoje tipične boje, potrebno joj je dosta svetlosti i sunca, ali ne direktnog. Ako nema dovoljno svetlosti, izgubiće svoju karakterističnu ljubičastu boju.

U toku zime ginuri odgovara svetlo mesto, temperatura oko 19 stepeni, ali ne niža od 12 stepeni. Tokom leta saksija sa ginurom se može izneti na balkon ili u vrt, na senovito mesto.

Ginura veoma dobro podnosi centralno grejanje i suv vazduh, ali i umerenu hladnoću.

Od proleća do jeseni ginura se zaliva obilnije, svakih tri do pet dana. Zimi se zaliva jednom nedeljno, samo se zemlja održava vlažnom. Ne preporučuje se prskanje listova.

Tokom rasta ginuru treba prihranjivati jednom do dva puta mesečno slabijim rastvorom đubriva.

Kako ginura stari, njeni listovi gube svoje lepe boje. Zato se preporučuje razmnožavanje reznicama u proleće, leto ili jesen svake treće godine. Reznice se mogu staviti u vodu, mokri pesak, treset ili perlit. Dobro se ukorenjuju i u čaši sa zemljom na temperaturi od 20 do 25 stepeni, a kada puste korenje treba da se podrežu kako bi se obezbedilo višestruko nicanje.

Pročitano 7280 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 04 Februar 2019 12:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega ginure