Artnit

Ponedeljak, 13 Oktobar 2014 11:51

Sansevieria cylindrica - cilindrična sablja Istaknut

Sansevieria cylindrica je vrsta sanseverije koja se često gaji kao sobna biljka. Listovi rastu u obliku raširene lepeze i zanimljiva su dekoracija za svaki dom. Poznata je i po nazivima cilindrična sablja, cilindrična zmija biljka i afričko koplje.

Sansevieria cylindrica je sukulentna zimzelena višegodišnja biljka koja potiče iz južne Afrike. U svom prirodnom staništu često formiraju široke kolonije. Ovu vrstu sanseverije je prvi opisao Vaclavskoj Bojer 1837. godine, a ime Sansevieria cylindrica dobila je na takmičenju u holandskim nacionalnim novinama.

Listovi Sansevieria cylindrica su cilindrični i rastu iz osnovne rozete. Oni su kruti, glatki, prugasti, cevastog oblika i mogu da budu zeleno-sive boje ili tamnozelene boje. Debljina listova je oko 3 cm, a mogu dostići dužinu od 1 m do 2 m.

Sansevieria cylindrica češće cveta od ostalih vrsta sanseverije, posebno dok je mlada. Njeni zelenkasto-beli cvetovi su klasasti. Oni nisu posebno upadljivi, ali prijatno mirišu. Iz njih se povremeno razvijaju male narandžasto-crvene bobice.

Visoka vrsta Sansevieria cylindrica veoma dekorativno izgleda u grupama sa različitim vrstama nižih žbunastih sobnih biljaka. Lepo izgleda u grupama u žardinjeri, ali i kao upečatljiv akcenat u svakom prostoru. Neobična saksija od terakote naglasiće njen zanimljiv izgled.

Pročitano 10713 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 05 Februar 2019 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sansevieria cylindrica - cilindrična sablja