Artnit

Utorak, 07 Oktobar 2014 14:28

Ginura - ljubičasta plišana biljka Istaknut

Većina biljaka iz roda ginura su prepoznatljive po svom ljubičastom lišću. Nazivaju se i ljubičasta strast, ljubičasta plišana biljka ili plišana lozica zbog zanimljivih baršunastih ljubičastih listova. Neke vrste se mogu gajiti kao žbun ili puzavica u domu.

Rod ginura je podgrupa porodice Asteraceae, kojoj takođe pripadaju popularne cvetnice poput suncokreta i lepe kate i poznate jestive biljke kao što su salate i artičoke. Ime roda potiče od grčke reči ginura, što znači žena sa repom.

Ginura potiče iz toplijih regija Azije i Afrike. Poznato je oko 100 vrsti biljaka ovog roda, koje u prirodi rastu kao korov i polužbunje. Mnoge vrste roda ginure su jestive, slične spanaću i gaje se za jelo.

Ginura je zimzeleni grm sa rebrastim izbojcima koji se penju. Može da poraste i do 1 m dužine.

Posle godinu dana, u toku leta ginura cveta. Cvetovi su žuti ili narandžasti, neugledni, veličine 1 do 2 cm. Pošto su neugodnog mirisa mnogi odgajivači seku pupoljke pre nego što se pojave cvetovi.

Kao sobne biljke najpoznatije su Gynura aurantiaca, Gynura sarmentosa i Gynura scandens koje najbolje izgledaju na uzdignutom mestu, u visećoj saksiji ili korpi.

Gynura aurantiaca je višegodišnja biljka koja potiče sa ostrva Java. Raste uspravno, dobro se grana i može da poraste u visinu od 50 do 90 cm. Listovi su ovalno-duguljasti, i kao i stabljika prekriveni ljubičastim sitnim dlačicama. Cvetovi su mali narandžasti, sakupljeni u cvasti.

Gynura sarmentosa potiče iz istočne Afrike i ima manju opuštenu stabljiku koja dostiže visinu oko 60 cm. Njeni tamnozeleni, kovrdžavi, ovalni listovi prekriveni su nežnim jarkoljubičastim dlačicama. Lepo izgleda u kombinaciji sa drugim puzavicama.

Gynura scandens potiče sa ostrva Java. Njeni listovi su ljubičasti i nazubljeni.

Pročitano 9868 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 22 Januar 2019 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ginura - ljubičasta plišana biljka