Artnit

Utorak, 30 Septembar 2014 11:12

Fikus elastika - velikolisni fikus Istaknut

Fikus elastika je vrsta fikusa, koja se najčešće gaji kao sobna biljka. Poznat je po nazivima velikolisni fikus ili gumijevac, a u nekim krajevima i po nazivima gumena smokva, indijski gumeni žbun ili gumena biljka. Njegovi veliki sjajni listovi unose tropski dašak u enterijer doma.

Ficus elastica spada u rod Ficusm, u porodicu Moracea.

Fikus elastika potiče iz Indije, Malezije, Indonezije. U svom prirodnom staništu raste kao drvo visine od 30 do 40 m, sa širokim deblom, prečnika do 2 m. Na njegovom stablu razvija se adventivno vazdušno korenje koje podupire deblo i teške grane. U pojedinim delovima Indije ljudi upliću ove korenove i formiraju "žive" mostove preko reka, koji vremenom postaju čvršći, jer korenje nastavlja da raste i kada je upleteno.

Kada se gaji u saksiji fikus elastika obično stvara samo jedno razgranato stablo. Listovi su sjajni, kožasti, elipsasti, krupniji kod mladih biljaka, a mnogo sitniji kod starih stabala. Mlad list formira se unutar omotača koji raste zajedno sa listom. Kada list dovoljno poraste, lisni omotač se otvara i opada, a unutar novog lista razvija se novi pupoljak u sledeći list.

Plodovi fikusa elastika su sitni, žute boje, prečnika oko 1 cm. Kada se gaji kao sobna biljka plodovi ne razvijaju seme, jer samo posebna vrsta ose može da opraši cvetove.

Najpoznatija grupa kultivara je Ficus elastica Decora, koja ima široke jajolike, kožaste, blistave, ružičasto-bronzane listove dok je mlada, a kasnije intenzivnozelene.

Kultivar Ficus elastica Variegata je zanimljiv zbog žućkasto-belog ruba ili sivo-zelenih prošaranih listova. Neki od kultivara se gaje kao bonsai.

Pročitano 6021 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 23 Decembar 2014 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fikus elastika - velikolisni fikus