Artnit

Subota, 20 Septembar 2014 11:27

Fikus mikrokarpa - ginseng Istaknut

Među omiljenim biljkama iz roda fikusa, koje se gaje kao sobne biljke je fikus mikrokarpa. Poznat je i po nazivima ginseng, bonsai fikus, Tajvan fikus. Posebno je zanimljiv zbog vazdušnog korenja koje je najčešće isprepleteno i obrazuje raznovrsne oblike. Zbog svog neobičnog izgleda često se gaji i kao bonsai. Smatra se da ima pozitivan uticaj na svoju okolinu i na zdravlje ljudi.

Fikus mikrokarpa potiče iz Malezije, Tajvana i drugih delova jugoistočne i istočne Azije. U toplijim krajevima gaji se kao ukrasno drvo ili grm.

U Kini se fikus mikrokarpa zove ginseng, što je je kineski naziv za koren đumbira. U medicini Dalekog istoka, posebno kineskoj, primenjivao se kao lek i melem.

Fikus mikrokarpa je karakterističan po obliku jakih korena. Često ima dva ili više velikih, debelih vazdušnih korena, koji izgledaju više kao stablo nego kao tipični koren.

Upadljivo stablo fikus mikrokarpa može da poraste do jednog metra u prečniku. Njegova kora sive do crvenkaste boje je prošarana malim horizontalnim mrljama.

Sjajnozeleni listovi fikusa mikrokarpa rastu na stabljici. Listovi su ovalni, na kraju blago zašiljeni, dugi od 5 do 7 cm.

Kada se fikus mikrokarpa gaji kao sobna biljka ne razvija cvetove i plodove.

Pročitano 4689 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 15 Oktobar 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fikus mikrokarpa - ginseng