Artnit

Petak, 12 Septembar 2014 12:14

Prolećne lukovice Istaknut

Prolećne lukovice, kao što su na primer lukovice lala, zumbula, narcisa i krokusa sade se u jesen, najkasnije šest nedelja pre prvih mrazeva. Veoma su otporne i mogu da podnesu i niske temperature. Lako se gaje, a u proleće unose raznovrsne boje i forme u vrtove, ali i u druge delove eksterijera doma.

Lukovice se biraju prema uslovima mesta za njihovo sađenje. Zumbulu odgovara, na primer sunčano ili polusenovito mesto, lalama suvlja staništa i osunčani položaji, a krokusi će dobro napredovati i na travnatim površinama.

Za sađenje treba izabrati lukovice pravilnog oblika, zdrave i čvrste, bez oštećenja, znakova bolesti ili proklijalosti. Ako su manje nego što je uobičajeno za određenu vrstu prve godine neće cvetati. Kada se ne sade istog dana kada se nabave, treba ih staviti na tamno, provetreno i hladno mesto bez mraza.

Zemljište za sađenje lukovica se priprema prekopavanjem na dubinu ašova, a zatim se sitni, izgrabulja i rasturi humusno đubrivo. Na takvom zemljištu se kopaju rupe za sađenje sadiljkom za lukovice ili malom lopaticom, a na njihovo dno stavlja sloj peska, rizle ili sitan šljunak. Kada se lukovica zatrpa, zemlja treba da se lagano učvrsti i zalije, tako da oko nje ne ostane nimalo vazduha. Posle sađenja većina lukovica ulazi u dug period mirovanja, pa im nije potrebna posebna nega.

Lukovice se sade na dubinu, koja je dva do tri puta veća od njihove visine. Veće lukovice se sade dublje, a manje pliće. U laka zemljišta dubina treba da bude veća, a u teška zemljišta manja.

Razmak između lukovica koje se sade, treba da bude dva do tri puta veći od njihove širine. Između većih lukovica i gomolja može da bude oko 8 do 10 cm, a kod manjih lukovica od 3 do 5 cm.

Velike lukovice mogu da se sade pojedinačno, ali se preporučuje da se sade u grupama, nekoliko lukovica u veću rupu. Niže sorte lukovičastih biljaka pogodne su za sađenje u grupama, i na jednom mestu može da se posadi od 15 do 20 primeraka jedne sorte. Simetrično sađenje na pravilnim razmacima ne izgleda prirodno, a ako neke od posađenih lukovica ne procvetaju, javljaju se i neugledni, prazni prostori.

Da bi se zaštitile od smrzavanja lukovice treba pokriti malčem, slamom ili lišćem. Podzemni delovi biljaka se mogu zaštitili od štetočina žicom, koja se duboko ukopa u zemlju. Vlaga može izazvati gljivična oboljenja lukovica i zato treba proveravati da li su suve ili se javila plesan.

Osim u vrtu lukovice mogu da se sade na raznim mestima, u burad, saksije ili neke druge ukrasne posude, sa dovoljno drenažnih otvora na dnu kroz koje suvišna voda može da ističe brzo. Na njihovo dno se stavljaju parčići cigle ili kamena, a zatim sloj mešavine zemlje, debeo najmanje 3 cm. Zbog manjeg prostora lukovice se ukopavaju na manje razmake, ali ne smeju da se dodiruju.

Pročitano 9470 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 20 Septembar 2014 12:20

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Prolećne lukovice