Artnit

Petak, 01 Avgust 2014 12:09

Srebrnolisna pileja - aluminijumska biljka Istaknut

Srebrnolisna pileja (Pilea cadierei) ili kako se često naziva aluminijumska biljka zbog srebrnastih šara na listovima je vrsta pileje koja se često gaji kao sobna biljka. Dobro uspeva i u aranžmanima sa bršljanima i drugim manjim sobnim biljkama. Veoma je otporna sobna biljka i uz malo nege postaje zanimljiv ukras u domu.

Srebrnolisna pileja potiče iz Kine i Vijetnama. Njeni listovi su ovalni, živozelene boje sa izraženim žilama i srebrnasto-zelenim šarama. Cvetovi su sakriveni među listovima, mali i veoma neugledni. Može da poraste u visinu do 30 cm.

Sunčan prozor odgovara srebrnolisnoj pileji, ali ne i direktno podnevno sunce koje može da ošteti listove. Dobro podnosi indirektno sunce i polusenku, ali ako je na mestu gde nema svetlosti donji listovi potamne i opadaju. Kada su noći hladne treba je staviti dalje od prozora.

Srebrnolisna pileja dobro podnosi suv i topao vazduh u sobi u kojoj se loži. Odgovara joj temperatura od 14 do 16 stepeni. Zimi može da podnese temperaturu i do 10 stepeni, a leti joj odgovara temperatura oko 21 stepeni. Početkom juna može da se iznese napolje, na terasu ili balkon.

Jako centralno grejanje, promaju, kao i vazduh pun dima srebrnolisna pileja ne podnosi.

Za zalivanje srebrnolisne pileje je najbolja ustajala voda. U toku leta zaliva se obilnije, dva do tri puta nedeljno. Treba je i svakodnevno orošavati, ali da se listovi ne sprže ne prska se na direktnom suncu. Zimi se zaliva kada je na površini zemlja suva, uglavnom jednom nedeljno.

Da bi se lišće srebrnolisne pileje lepše razvilo, u toku leta je treba prihranjivati tečnim đubrivom za lisnate biljke, svakih 10 do 14 dana.

Srebrnolisna pileja se razmnožava reznicama u proleće. Odrezani vrhovi se mogu ožiliti u vodi, a uz pomoć hormona za ožiljavanje se brže zakorenjuje. Reznice posađene u proleće do svoje pune veličine porastu istog leta.

U proleće srebrnolisna pileja može da se rasađuje u hranljivu zemlju sa oko 15% rečnog peska. Prilikom presađivanja grančice se mogu skratiti i malo više, naročito ako se u toku zime izdužila ili postala neugledna. Veoma brzo pojaviće se novi izdanci na njoj.

Da bi imala lep grmolik izgled srebrnolisnoj pileji se mogu skraćivati prerasli vrhovi, jednom u mesec do dva tokom proleća i leta. Posle dve godine preporučuje se šišanje na visinu od 15 do 20 cm.

Srebrnolisna pileja izgleda zanimljivo ako se sadi u saksije u kombinaciji sa krotonom, koleusom i drugim šarenolisnim sobnim biljkama.

Pročitano 6251 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Oktobar 2019 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Srebrnolisna pileja - aluminijumska biljka