Artnit

Četvrtak, 20 Decembar 2012 21:06

Fikus bendžamin - uplakana smokva Istaknut

Fikus bendžamin je veoma poznata i popularna sobna biljka. To je sitnolisna vrsta fikusa koja ima lišće slično limunovom. Potiče iz južne i jugoistočne Azije i Australije. Često se naziva i uplakana smokva zbog njegovih sjajnih listova koji opadaju dajući ovoj biljci melanholičan izgled.

Fikus bendžamin je gusto razgranato drvo i u prirodi dostiže visinu do 30 metara. U područjima sa toplom klimom se može videti u drvoredima i parkovima.

Stablo fikusa bendžamina je gusto razgranato i često može da izraste u malo drvo. Grančice su tanke, povijene, pa podseća na brezu. Listovi su kožasti, sjajni, eliptičnog oblika sa izvučenim vrhom. Postoje varijeteti sa različitim nijansama boja na listovima, od svetlozelenih do tamnozelenih. U sobnim uslovima ova biljka može da donese, ali zaista retko plodove koji su veoma sitni i nisu otrovni. U prirodnom staništu plodove fikusa bendžamina jedu ptice, kao što su gugutke i golubovi.

Fikus bendžamin je, dok je mali pogodan za oblikovanje u bonsai stilu. Ovakvo bonsai drvo zahteva posebnu negu, uključujući i redovno podrezivanje i presađivanje jednom godišnje.

Fikus bendžamin je dosta zastupljen u savremenim enterijerima od tržnih centara do domova. Kao sobna biljka se dosta ceni uglavnom zbog njegovog brzog rasta kao i estetskog izgleda koji dodaje jednu posebnu toplinu u sobi. Možete da nađete jedan prazan prostor u sobi, i zašto da ne i neki lepši deo sobe, u kojem će Vaš fikus bendžamin moći da pokaže svu svoju lepotu.

U novogodišnjoj noći i za Božić fikus bendžamin možete diskretno da ukrasite mašnicama od svile ili hartije i dodate neki manji ukras. Tako ćete sigurno uneti delić praznične atmosfere u dom.

Pročitano 7544 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 29 Novembar 2018 12:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Fikus bendžamin - uplakana smokva