Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 27 Juli 2014 11:28

Plava trava - stabljika plavkasto-siva Istaknut

Plava trava (Festuca glauca) je jedna od najomiljenijih ukrasnih trava, jer se lako oblikuje i može da bude potpuni pokrivač tla. Veoma je otporna i ima skromne zahteve. Sve do kasne jeseni stvara prirodni ambijent u svakom prostoru, kako svojim upečatljivim bojama, tako i oblicima.

Ime plava trava je izvedeno od latinske reči Festuca glauca, što znači, stabljika plavkasto-siva.

Plava trava je kompaktan žbun, koji raste u visinu do 30 cm. Njena boja varira od intenzivno zelene, plavkasto-sive do čeličnoplave. Cveta od maja do jula u malim klasovima žuto-braon boje.

Ako se plava trava sadi u vrtu, treba izabrati sunčano i rastresito, dobro drenirano zemljište.

Plava trava se razmnožava u proleće deljenjem busena. Sadi se na razmaku od 30 do 50 cm i veoma dobro se ukorenjuje. Kada se sadi u veće saksije, treba proveriti da li imaju rupe na dnu, jer joj šteti višak vode.

Plava trava ne traži neke posebne uslove. Dobro podnosi sušu i obilno zalivanje. Može da se oblikuje šišanjem u željenu formu.

Najčešće se plava trava koristi u kombinaciji sa drugim višegodišnjim biljkama. Može da se sadi pojedinačno ili u veće grupe, kao pokrivač tla, uz rubove cvetnih leja, pored staza i u kamenjare. Sadi se u žardinjere ili velike saksije, gde formira male aranžmane.

Pročitano 12488 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Oktobar 2019 10:27
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci