Artnit

Ponedeljak, 14 Juli 2014 14:50

Havortija - mini agava Istaknut

Havortija je zanimljiva dekorativna biljka. Zovu je i mini agava jer podseća na nju. Veoma su popularni sukulenti zbog raznovrsnih oblika i boja listova, koji sakupljeni u rozetu podsećaju na interesantan cvet. Gaje se kao sobne biljke, a prikladne su i za minijaturne sobne vrtove. Njihovim kombinovanjem na malom prostoru, stvaraju se zanimljivi vizuelni efekti u prostoru.

Havorthia je rod malih sukulenata koji obuhvata oko 60 vrsta, a većina potiče iz južne Afrike. Kao aloja, i oni pripadaju porodici Asphodeloideae i uglavnom liče na minijaturne aloje, osim po cvetovima, koji su karakteristični po izgledu. Rod je dobio ime u čast engleskog botaničara Adriana Hardya Hawortha.

Prvi pisani podaci o havortiji datiraju s početka XVII veka, kada evropski kolonisti otkrivaju botaničko bogatstvo južne Afrike. U Evropi se gaji kao ukrasna biljka skoro 400 godina.

U svom prirodnom okruženju havortije rastu sakrivene ispod stena ili drugih biljaka, ili zatrpane peskom, a proviruju im samo vrhovi listova.

Mesnati listovi hovertije su na vrhu zašiljeni, i stvaraju gusto zbijene lisne rozete koje nalikuju na cvet. Kod nekih vrsta rozete su položene, kod drugih visoke i uske. Ove rozete su samostalne biljke i putem njih se može veoma lako razmnožavati.

Glavna razlika između vrsta hovertija je boja, veličina i oblik listova. U zavisnosti od vrste, listovi mogu da budu u različitim nijansama zelene, crvene ili braon, do skoro crne boje. Neke vrste imaju na listovima zelenkaste ili bele tačke nalik na bisere, dok druge imaju linije, ispupčenja, pruge ili prozirne prozorčiće kroz koje prodire svetlost. Neke od vrsta su sa "resama" na ivicama listova, dok neke imaju duge tanke i čekinjaste, istaknute uspravne zelene listove ili poluprozirne listove. Njihovi cvetovi su sitni, beli gotovo neprimetni i veoma slični između vrsta.

Pročitano 6726 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Havortija - mini agava