Artnit

Utorak, 18 Decembar 2012 20:37

Difenbahija - šarena elegancija Istaknut

Difenbahija je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Prisutna je skoro svuda, u domovima, radnim i javnim prostorima. To je tropska višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji zbog svog dekorativnog lišća. Veoma je prilagodljiva, zahteva malo pažnje i zato odgovara ljudima koji nemaju puno vremena za gajenje sobnih biljaka.

Polovinom XIX veka difenbahiju su doneli u Evropu engleski i belgijski istraživači iz tropskih delova Južne Amerike. Zbog prilagodljivosti na sobne uslove života veoma brzo se proširila po Evropi i počela da se gaji kao sobna biljka. Difenbahija je dobila ime po vrtlaru bečkog botaničkog vrta Difenbahu. Ona je poznata i po nazivu glupa trska što se odnosi na njen biljni sok koji ukoliko slučajno dođe na usne, jezik otekne i nastanu teškoće u govoru. Često se zove i kralj biljaka.

Poznato je oko tridesetak vrsta difenbahije, ali samo nekoliko se može gajiti u sobnim uslovima. Najpoznatije vrste su Dieffenbachia picta, Dieffenbachia Camille, Dieffenbachia amoena i Dieffenbachia bowmannii.

Difenbahija je specifična po svojim širokim listovima koji su duguljasti ili ovalni, zelenkaste, beličasto-zelenkaste ili žućkasto-zelenkaste boje, i često prošarani šarama različitih oblika i boja. Veličina listova i kombinacija boja šara varira od vrste do vrste. Kod starijih biljaka veliki listovi kao da obavijaju stabljiku i forma je vizuelno veoma zanimljiva. Cveta veoma retko, a cvetaju samo starije biljke. Njeni cvetovi su mali, zeleni, neupadljivi i uglavnom se odstranjuju. Visina difenbahije varira od 40 do 50 santimetara, a može da poraste i do metar i 20 santimetara.

Široko i veoma dekorativno lišće čine je omiljenom sobnom biljkom savremenih dizajnera enterijera. Veći primerci difenbahije se sade uglavnom sami u jednu dekorativnu saksiju i pogodni su za veće prostore u domu. Manji primerci mogu da se koriste sami kao lep detalj na polici ili stolu.

Difenbahija sa drugim dekorativnim sobnim biljkama može da formira veoma interesantan aranžman u enterijeru doma.

Pročitano 8426 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 28 Novembar 2018 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Difenbahija - šarena elegancija