Artnit

Utorak, 18 Decembar 2012 11:18

Sobna jela - živo novogodišnje drvo u domu Istaknut

Sobna jela ili araukarija je veoma dekorativna sobna biljka. Ovaj interesantan višegodišnji četinar je poreklom sa ostrva Norfolk i u prirodnom staništu može da dostigne visinu od 60 metara. U kućnim uslovima raste znatno sporije, pa je maksimalna visina jedan i po metar. Za novogodišnje praznike može da bude i prelepa novogodišnja jelka u domu i nastaviće da raste kao divna sobna biljka i postaće dragocen deo Vaše praznične tradicije.

Tokom prvih godina rasta sobnu jelu karakterišu simetrično raspoređene grane koje iz glavne stabljike rastu gotovo vodoravno. Kasnije se ova simetričnost gubi. Kako sobna jela stari njena svetla zelena boja postaje tamnija. Sobnoj jeli ne padaju iglice, sporo raste i otporna je na bolesti. Ova sobna biljka prijatno miriše zahvaljujući svojim eterskim uljima i tako osvežava prostor. Njena ulja deluju kao najfiniji prirodni dezodorans, ozonator i biljni inhalator.

Sobna jela dobro raste u saksiji kao sobna biljka i može biti držana napolju kada je toplije vreme. U enterijeru i eksterijeru doma ona je uvek interesantan detalj koji odiše prirodnom svežinom.

Ako želite da unesete zelenu boju i tražite idealnu novogodišnju jelku sobna jela je odličan izbor. Mada nije prava jelka, njene tamnozеlene grane pokrivene iglicama daju joj izgled jelke. Lepota i simetrija biljke, njene bujne, zelene horizontalne grane, kao i meka graciozna tekstura njenog lišća su idealne za dekorisanje za Novu godinu.

Sobna jela je zanimljiv praznični ukras. Manje sobne jele su odlične kao centralni delovi na stolovima ili policama. Možete da ih dekorišete sa zanimljivim ukrasima različitih boja i oblika i tako stvorite delić praznične atmosfere u domu.

Veće sobne jele se mogu koristiti kao novogodišnje jelke i dekorisati raznim ukrasima, ali mora se obratiti pažnja da se ona ne pretrpa sa mnogo teških ukrasa i ne polome grane. Koristite lake ukrase koji neće povući grane nadole i ne držite ukrase više od nekoliko dana, da je ne bi oštetili. Na nju ne treba da se stavljaju ukrasi koji daju toplotu, kao što su sijalice, lampice, svećice, jer može doći do opadanja iglica.

Nabavite sobnu jelu, zamotajte njenu saksiju u ukrasni papir i poklonite je. Biće to divan poklon za dragu osobu koji će trajati mnoge duže od novogodišnjih praznika.

Pročitano 8833 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 April 2019 11:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobna jela - živo novogodišnje drvo u domu