Artnit

Nedelja, 29 Juni 2014 13:24

Vinca minor - mali zimzelen Istaknut

Vinca minor, u narodu poznat kao mali zimzelen, zimzelen, zimzelenika ili paverika je zimzelena i veoma otporna biljka, koja je odavno iz prirodnih staništa preneta u vrtove u kojima se gaji uglavnom kao ukrasna baštenska biljka. Čest je ukras terasa i balkona, koje nemaju dovoljno sunca. Brzo raste, dugo cveta i ne traži skoro nikakvu negu.

Vinca minor ili mali zimzelen pripada rodu Vinca. Veoma je rasprostranjena biljka, raste širom Evrope, uglavnom u grabovim, hrastovim, bukovim i mešanim šumama, po čistinama uz rubove šuma, po ređim šikarama i šumarcima.

Mali zimzelen raste u obliku grma, visokog 10 do 20 cm. Stabljika je polegla i zakorenjuje se.

Listovi malog zimzelena su tamnozeleni ili šareni, uski i elipsastog oblika.

Mali zimzelen najčešće cveta od ranog proleća do leta. Cvetovi nadvisuju listove i imaju po pet latica, a njihova veličina i boja zavisi od sorte. Levkasti cvetovi su veličine od 2 do 4 cm, a mogu da budu beli, ružičasti, ljubičasti.

Svežija i vlažna mikroklima najviše prija malom zimzelenu. Uspeva na svakom zemljištu pod uslovom da nije previše suvo, a odgovaraće mu rastresito šumsko zemljiste ili kompost od lišća pomešan sa tresetom. Ne zahteva redovno zalivanje.

Mali zimzelen se prirodno ukorenjuje na mestima gde stabljika dodiruje tlo. Najlakše se razmnožava deljenjem u proleće ili jesen, tako što se ukorenjeni deo odvoji od matične biljke i presadi na stalno mesto.

Ako mu odgovara stanište i ostali uslovi, mali zimzelen će se širiti uporno. To treba imati u vidu prilikom njegovog kombinovanja sa drugim cvećem.

Mali zimzelen je dobar izbor za delove vrta koji su u senci ili u polusenci. U senci kao pokrivač tla, može da bude umesto travnjaka, a u polusenci cveta manje. Prija mu i senka ispod guste krošnje drveća, a ne smeta mu mnogo ni opalo lišće, kao ni iglice koje otpadnu sa bora. U vrtu ne treba saditi više od 20 biljaka na m².

Mali zimzelen može da se sadi u kamenjar, jer ne traži previše zemlje oko korena, podnosi sunce i veoma retko zalivanje. Dobar je izbor za žardinjere ili velike saksije. U žardinjere se sade 4 biljke na dužni metar.

Od davnina se mali zimzelen koristi u narodnoj medicini za ublažavanje brojnih tegoba. Stavljao se u crveno vino, koje se pilo za jačanje organizma i čišćenje krvi. Lekovita je cela biljka, uključujući i koren. Najlekovitiji su listovi, koji se beru pre ili u toku cvetanja i suše, kao i cvetovi i nadzemni deo na toplom i prozračnom mestu u hladovini.

Pročitano 13715 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Septembar 2019 11:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Vinca minor - mali zimzelen