Artnit

Četvrtak, 19 Juni 2014 14:11

Šareni karanfil - Dianthus deltoides Istaknut

Šareni karanfil (Dianthus deltoides) je vrsta karanfila veoma laka za gajenje. Odgovaraju mu topla sunčana mesta i siromašnije zemljište. Ova baštenska biljka je dobar izbor za kamenjare, vrtove, ali i žardinjere i saksije na terasi i balkonu.

Dianthus deltoides ili šareni karanfil kako se često zove je višegodišnja zimzelena biljka, koja pripada familiji karanfila (Caryophyllaceae). Raste u visinu od 20 do 40 cm, a u širinu i do 30 cm. Stablo je blago poleglog rasta, i grana se od osnove. Listovi su sitni, uski, kopljasti, tamnozelene boje.

Šareni karanfil cveta od juna do avgusta. Cvetovi su pojedinačni, sa pet latica i mogu da budu crvene, ružičaste i bele boje, sa belim tačkama ili tamnijim prstenom u sredini. Njihov miris podseća na karanfilić i privlači leptire.

Nakon cvetanja, u ranu jesen šareni karanfil se razmnožava deljenjem bokora, reznicama u avgustu, a setvom semena tokom februara i marta.

Šareni karanfil se sadi na otvorena i sunčana mesta, a može da toleriše i polusenku, ali će manje da cveta. Odgovara mu lagano dobro propusno zemljište sa umerenom vlagom. Ne treba da se zaliva previše, jer mu suvišna vlaga može oštetiti koren.

Ubrzo nakon završetka cvetanja, da se ne bi zasejavao po celom vrtu šareni karanfil treba iseći na polovinu visine.

Zbog svog niskog rasta šareni karanfil se gaji uglavnom kao pokrivač tla. Zanimljivo izgleda kao bordura u vrtu uz druge više biljke ili letnje cveće. Dobro se uklapa u kamenjare i šljunkovite vrtove.

Pročitano 8344 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Šareni karanfil - Dianthus deltoides