Artnit

Sreda, 28 Maj 2014 14:42

Nega lantane Istaknut

Lantana, u nekim krajevima poznata pod imenima peščana verbena i grčki lijander je otporna baštenska biljka. Pogodna je za ukrašavanje terasa i balkona, ali i za gajenje u vrtu. Napreduje na svakom mestu gde ima puno sunca i uz poštovanje minimalnih uslova gajenja.

Lantani odgovara svetlo mesto sa najmanje 3 do 5 sati direktnog sunca. Ako je duže vreme na mračnom mestu listovi žute i venu.

U toku leta lantana se zaliva redovno, a kada je veoma toplo, i nekoliko puta dnevno. Voda ne sme da se zadržava oko korena. Ako ima višak vode odbacuje listove, a nedostatak vode najavljuje svojim uvelim izgledom i žutim listovima. Orošava se mlakom vodom, bez krečnjaka.

Od maja do sredine septembra lantanu treba prihranjivati mineralnim ili organskim đubrivom dva puta nedeljno. Ne podnosi preobilno prihranjivanje, i na litar vode za zalivanje stavlja se oko 2 g tečnog đubriva.

U jesen se lantana unosi u umereno toplu prostoriju, od 8 do 10 stepeni. Može da prezimi u svetloj i u mračnoj prostoriji, a zaliva se samo toliko da zemlja ne bude suva. Ako u toku zime odbaci listove i izgleda suvo, u proleće napreduje sporije. Da bi se ubrzala pojava novih izdanaka, od februara je treba staviti na svetlo mesto, gde je temperatura od 12 do 15 stepeni. Kada prođe opasnost od mrazeva iznosi se napolje, a da bi se postepeno navikla na sunce stavlja se prvo na polusenovito mesto.

Lantana se sadi ili presađuje u proleće u humusnu zemlju, koja je obogaćena sa 20 odsto organskog đubriva i đubriva u granulama u količini jedne kafene kašičice na 10 kg supstrata. Prvih nekoliko dana presađena biljka treba da bude na mestu koje je zaklonjeno od promaje i jakog sunca. Da bi obilnije cvetala kada se užili treba je što više izložiti suncu.

Lantana se sadi u saksije veličine 15 cm u prečniku. Presađuje se u saksiju koja je sa svih strana za dva prsta veća od prethodne.

Da bi se oblikovala lantana se orezuje u rano proleće, na dve trećine, a svaki mladi izdanak pincira posle 3 do 4 lista. Ako je potrebno može se orezivati leti, a poslednje orezivanje treba da bude u oktobru. Posle orezivanja formiraće se novi izdanci i listovi.

Osnova za formiranje stabla lantane je snažna, mlada biljka koja ima pravu glavnu granu. Baštenskim makazama seku se svi bočni izdanci, a ostaje vršni izdanak na glavnoj grani. Kada biljka poraste do visine na kojoj se formira krošnja, treba iseći oštrim nožem vrh glavnog izdanka, a ako su formirane bočne grane i njih. Da bi krošnja imala gust i kompaktan izgled narednih meseci treba kratiti izdanke. Prvog leta biljka neće cvetati, jer se cvetovi pojavljuju na krajevima izdanaka.

Razmnožavanje lantane je uspešno krajem aprila poludrvenastim reznicama u mešavini treseta, humusa i peska, na temperaturi od 20 stepeni. Može se razmnožavati i semenom.

Postavljanjem žutih traka uspešno se eliminišu bele mušice koje mogu da napadnu lantanu.

Pročitano 20791 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Avgust 2019 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega lantane