Artnit

Sreda, 12 Decembar 2012 12:54

Stil uređenja doma i biljke Istaknut

Savremeni dizajneri enterijera ističu da završnu notu svakom uređenju doma daju biljke. Zato je najvažnije izabrati one koje će najbolje odgovarati stilu njegovog uređenja i koje će bez puno ulaganja preurediti dom.

Savremeni dizajn enterijera doma odlikuju čiste linije, glatkih površina i neutralnih boja zidova. Ovom stilu uređenja doma najviše odgovaraju sobne biljke koje imaju duge i elegantne stabljike bez previše boja. Posebno se dobro uklapaju fikus, palma, dracena, sanseverija. Takođe, izuzetno su atraktivne i egzotične biljke kao što su, anturijum, helikonija i orhideja.

Klasičnom stilu uređenja doma, koga odlikuju jednostavne i simetrične linije, najviše odgovaraju biljke koje cvetaju. Ciklame, kamelije, gloksinije ili begonije zablistaće u punom sjaju. Takođe, mogu biti veoma skladni i zanimljivi detalji aranžmani eklektičnih mešavina cveća kao što su na primer, ruža, gladiola, irisa, karanfila, jorgovana i ljiljana.

Rustični ili etno stil uređenja doma karakterišu nameštaj, detalji i ukrasi rađeni od plemenitih prirodnih materijala. Ovaj stil asocira na prošlost. Toplom rustikalnom stilu uređenja doma, sa mnogo simpatičnih detalja, najviše odgovaraju biljke koje cvetaju. Jagorčevina u proleće, a muškatla u leto izgledaju ovde sjajno. Livadsko cveće aranžirano u pletenu korpu ili jednostavna keramička vaza su idealni ukrasi na stolu.

Sobne biljke sa jednostavnim nežnim linijama, kao što su anturijum (flamingov cvet) i spatifilum su idealne za art nuvo i art deko stil uređenja doma. Spatifilum, sobna biljka nežnih belih cvetova, savršeno se uklapa, kao i anturijum ili flamingov cvet, sa krupnim tamnozelenim, kožastim, sjajnim listovima. i cvetovima jarkih boja.

Orijentalni stil uređenja doma karakteriše nameštaj i "egzotični" detalji od bambusa ili ratana koji asociraju na Daleki istok, tropske predele i predivnu prirodu. Ovom stilu najviše odgovaraju viseće sobne biljke kao što je hoja (voštani cvet). Takođe, može biti veoma interesantno i egzotično cveće. Guzmanija sa jarkim cvetovima, orhideje sa atraktivnim raznobojnim cvetovima, različitih oblika i tekstura stvoriće takođe, ugodan osećaj u domu. Za tropski izgled svakako će biti najbolji izbor dekorativna palma.

Dom sa antičkim nameštajem izgledaće sjajno sa sobnim lisnatim biljkama. Idealan izbor su paprati, hibiskus, dracena, eukaliptus. Mogu biti zanimljivi detalji aranžmani cveća kao što su na primer ruža, gladiola, iris.

Pročitano 7132 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Novembar 2013 18:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Stil uređenja doma i biljke