Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 11 Maj 2014 16:18

Biljke u mediteranskom vrtu i dvorištu Istaknut

Mediteranski stil uređenja vrta i dvorišta unosi delić pejzaža Mediterana u eksterijer doma. Odlikuje se toplinom i obiljem biljaka. Boje koje preovladavaju su nijanse narandžaste, žute, sa ponekim plavim i zelenim akcentom. Sa kontrastom jarkih boja biljaka i cveća i zemljanim nijansama prostora postaje mala živa prirodna oaza za odmor i druženje, posebno u vrelim letnjim danima.

Da bi kreirali mediteranski vrt ili dvorište, koristite svetle, čiste linije kombinovane sa arhitektonski snažnim biljkama. Neke biljke možete da zasadite u saksije da bi stvorili zanimljiv izgled i iluziju prostora.

Tipično mediteransko drveće su palme, kao i čempresi, masline, limunovo i narandžino drvo. Za hladnija podneblja bolje su druge vrste biljaka. Možete da posadite plavičasto sivi juniperus, koji ima oblik čempresa, ali je mnogo otporniji na mraz i ukrasnu krušku koja podseća na maslinu.

Da bi dobili mediteranski izgled posadite što više lisnatih biljaka u sunčani deo vrta. Aromatične biljke poput žalfije, lavande, ruzmarina uneće miris. Cvetnice poput ruže uneće boju, ali i miris. Ukrasne trave dodaće zanimljive oblike i teksture.

Vinova loza, ukrasne puzavice, kao što su na primer klematis ili bugenvilija mogu postati zanimljiva ograda, ali i ukras pergole i hladovina iznad stola.

Terakota saksije se koriste u vrtovima i dvorištima, i mogu da budu i fokalne tačke. Gde god je to moguće stavljaju se što veće saksije i ćupovi sa biljkama ili cvećem.

Zanimljivim postavljanjem terakota saksija raznih oblika i tekstura sa cvećem, kao što su muškatle raznovrsnih živih boja stvaraju osoben vizuelni efekat u dvorištu i vrtu.

U malom vrtu ili dvorištu mediteranski osećaj unosi cveće živih boja i raznovsnih oblika i tekstura u terakota saksijama, visećim korpama ili zasađeno u malom delu prostora.

Pročitano 18426 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 13 Avgust 2019 10:12
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci