Artnit

Subota, 08 Decembar 2012 21:48

Palma - egzotična dekoracija Istaknut

U svetu se palme smatraju najlepšim i najdekorativnijim sobnim biljkama. Palme su veoma čest deo dekoracije hotela, restorana, ali mogu i postati i deo dekoracije svakog doma. One unose delić egzotike, prirodne svežine i stvaraju opuštajuću i prijatnu atmosferu u enterijeru doma.

Palme su rasprostranjene u celoj subtropskoj i tropskoj oblasti. One su oduvek bile inspiracija umetnicima i čest motiv na umetničkim slikama. Ljude palme najčešće asociraju na more, peščane plaže, egzotiku, odmor.

Postoji preko hiljadu vrsta palmi, raznih oblika, manjih i većih, ali nisu sve pogodne za gajenje u domu. Kod nas se najčešće gaje brdska, odnosno sobna palma (Chamaedorea elegans), patuljasta kokosova palma (Cocos weddeliana), rajska palma ili kencija (Howea forsteriana), kanarska urma (Phoenix canariensis).

Listovi palme neobičnih oblika i tekstura i raznovrsnih nijansi mogu biti vizuelno upečatljivi detalji u prostoru. Palme imaju raznovrsno, široko, lepezasto i perasto lišće, koje može biti svetle i tamnozelene, žućkaste, plavičaste ili pepeljaste boje.

Gde ćete staviti palmu zavisi pre svega od veličine prostora, ali i od količine prirodnog svetla. Palme su idealne sobne biljke za velike sobe ili hodnike sa visokom tavanicom. Stavite veće palme u ulaz ili u hodnik ako je veći, a manje palme tamo gde ima više prirodnog svetla. Druga opcija je pored prozora koji ne otvarate ili pored stolice za opuštanje i odmor.

Raspoređivanje palme u prostoru zavisi pre svega od njene veličine. Palme su veoma interesantan detalj u grupama sa manjim sobnim biljkama koje su raspoređene između njih.

Da bi stvorili prijatan ambijent u enterijeru doma možete da koristite razne ukrase ili detalje sa motivima palme ili njenih listova. Šoljice ili sudovi, lampe, abažuri, ukrasni jastučići, tepisi, zavese, posteljina, salvete sa ovim motivima mogu zaista da osveže enterijer doma. Slike palmi i umetnički rad sa ovim motivom su zanimljiva opcija, a deo nameštaja sa rezbarenom palmom može uneti neobičnu notu u enterijer. Ako želite da Vam zidovi ne budu mnogo zeleni, koristite boju koja će dopuniti zelenu. Boja peska, plava boja okeana ili mirna žuta boja stvoriće utisak da su Vaše palme tu. Mural na zidu sa palmom uvek predstavlja pravo osveženje.

 

Ukrasi za kupatilo su često sa motivima palmi. To može da bude zavesa za tuš kabinu, podmetač za sapun, čaša. Ali, interesantni detalji mogu da budu i mural na zidu ili keramičke pločice sa motivima palme. Oni kupatilu dodaju prirodnu svežinu i stvaraju tropski ambijent.

Pročitano 5990 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 08 Juni 2021 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Palma - egzotična dekoracija