Artnit

Ponedeljak, 28 April 2014 15:38

Cveće - prirodna zaštita od insekata Istaknut

Biljni repelenti su materije koje biljke luče da bi se odbranile od napada štetočina. Neke vrste cveća imaju miris koji je odbojan insektima. Ako se posade u vrt ili u saksije predstavljaće prirodnu zaštitu od nepoželjnih insekata, a njihovi cvetovi će svojim bojama ulepšati prostor.

Kadifice su veoma otporno jednogodišnje cveće. Cvetaju obilno celo leto sve do početka zime. Njihov karakterističan miris je odbojan komarcima. Mogu se posaditi u vrt, ali i jedna mala saksija na svakom prozoru biće dovoljna.

Neven ima specifičan miris, koji odbija komarce, ali i druge insekte i bube. Posadite ga u vrt ili saksije koje možete da stavite blizu ulaznih vrata i kod otvorenih prozora da biste zaustavili insekte.

Dragoljub, ili dragomilje kako se često zove je jednogodišnja biljka sa mnogo krhkih cvetova narandžaste, žute, pa čak i crvene boje. Odbija sve vrste napasnika, od buva i komaraca, pa sve do paukova i gusenica.

Ageratum, ili plamteća ljubav kako se često zove je jednogodišnja biljka, koja cveta od proleća pa sve do početka zime. Sadrži kumarin, čiji miris komarci ne podnose, a koristi se i kao sastojak proizvoda protiv komaraca.

Mirisne muškatle ili rozetle čiji miris podseća na limun teraju komarce, muve i druge insekte. I obične muškatle možete da zasadite u saksije i stavite ispod prozora, ili na terasu i balkon, jer njihov miris tera insekte.

Tulbagija, u narodu poznata i kao slatki luk je manje poznata vrsta biljaka, koja cveta od sredine proleća pa sve do početka zime. Njena lukovica širi intenzivan miris koji podseća na luk i uspešno rasteruje komarce i muve. Saksije sa tulbagijom se mogu postaviti blizu mesta sedenja, ili na prozore sa spoljašnje strane.

Pročitano 17566 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Cveće - prirodna zaštita od insekata