Artnit

Sreda, 05 Decembar 2012 21:43

Sanseverija - indijansko pero Istaknut

Sanseverija je veoma popularna sobna biljka. Potiče iz tropskih i suptropskih regiona Afrike i Azije, a pripada porodici Agava. Sanseverija obuhvata rod od oko 70 vrsta. Ime roda je dato u čast italijanskog princa iz grada San Severo - Raimondo di Sangro (1710-1771). Engleski nazivi su Mother-in-Law's Tongue (taštin jezik) i Snake Plant (zmijska biljka). Kod nas je poznata kao sanseverija ili indijansko pero.

Sanseverija je zeljasta ili žbunasta biljka, sukulent sa zimzelenim, mesnatim uspravnim, dugačkim listovima koji narastu do 80 cm u visinu i podzemnim izdankom u vidu rizoma.

Postoji mnogo vrsta sanseverije, patuljaste, srednje i visoke. Boje lišća mogu da budu tamnozelene, svetlozelene, zelene malo prošarane svetlijim šarama ili oivičene žutom trakom. Neke vrste sanseverije imaju delikatne šiljaste cvetove.

Kod nas se uglavnom gaje Sansevieria hahnii, Sansevieria trifasciata, Sansevieria trifasciata var.laurenti i Sanseveria cylindrica. Sansevieria hahnii je nešto niža vrsta i ima vrlo široko žuto-zeleno lišće elipsastog oblika. Kod starijih biljaka se može pojaviti i beli cvet koji ima jako prijatan miris. Sansevieria trifasciata ima tamnozeleno lišće na kojem se nalaze poprečne sivkaste pruge. Sansevieria trifasciata var laurenti je najpoznatija i svojim habitusom je slična osnovnoj vrsti. Ima žućkasto-zelenkaste listove sa prelepim žutim rubom. Sanseveria cylindrica ima debeo rizom iz koga se razvijaju listovi u rozeti, obično ima 3-4 lista. Listovi su uspravni, dužine 70-120 cm i širine 1-3 cm, cilindričnog oblika, debeli, zelene boje, sa poprečnim tamnozelenim prugama.

Sanseverija je veoma živopisna biljka koja je zbog interesantnih oblika i boja svojih listova savršena dekoracija za dom. Ova sobna biljka je posebno interesantan detalj u modernom stilu uređenja doma, uglavnom zbog svojih dugih, uskih listova. Ona može biti predivan akcenat u enterijeru doma. Njeni listovi od klasično zelene do zelene oivičene raznim žutim šarama mogu dati upečatljiv efekat u enterijeru doma. Kada se sanseverija grupiše sa zelenim lisnatim sobnim biljkama dobija se veoma fascinantan, zanimljiv detalj u enterijeru doma. Aranžmani sa žalfijom, agavom ili drugim sukulentima, kao na primer sa kaktusima, krasulom, stvaraju svež egzotični detalj u enterijeru. Zaista bilo koje sobne biljke da izaberete aranžman će izgledati fantastično.

U dekorativnoj saksiji sanseverija će uvek uneti u enterijer doma eleganciju i dah prirode. Ali, ona će prostor u kome živite ne samo ulepšati već i učiniti svežijim i čistijim. Sanseverija pretvara ugljen monoksid, posebno noću u kiseonik. Zato je ovu biljku korisno držati i u spavaćoj sobi.

Pročitano 13007 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 11 Decembar 2013 18:15

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sanseverija - indijansko pero