Artnit

Sreda, 09 April 2014 15:44

Ageratum - goruća ljubav Istaknut

Ageratum, ili goruća ljubav se često gaji kao sezonsko, letnje cveće za zanimljive cvetne tepihe u vrtu, ali i kao ukras terasa i balkona. Iako postoje i varijeteti sa belim, ružičastim i ljubičastim cvetovima nazivaju ga i plave zvezdice, zbog plavih sitnih cvetova.

Ageratum potiče iz Perua i Meksika, gde može da poraste u visinu i do pola metra

Rod ageratum pripada porodici biljaka Asteraceae, i ima oko 30 jednogodišnjih i višegodišnjih vrsta. Ime roda potiče od latinske reči ageratos - večno mlad, što se odnosi na dužinu trajanja cveta. Poznat je i pod imenom večna ljubav.

Stablo ageratuma je pokriveno gustim dlačicama, vrlo razgranato, a grane se pružaju horizontalno. Nadzemni deo je u obliku razgranatog žbuna i ima kompaktan izgled.

Listovi ageratuma su zeleni, okrugli pri osnovi biljke, a pri vrhu u obliku romba. Na naličju su prekriveni sitnim dlačicama.

Cvetovi ageratuma su sitni sa igličastim laticama i skupljeni u glavičaste cvasti. Najčešće su plave boje, a mogu biti i ružičaste, bele ili ljubičaste boje.

Postoje niske i visoke vrste ageratuma.

Niske vrste ageratuma rastu u visinu od 15 do 20 cm. Cvetaju od maja do prvih jesenjih mrazeva. Gaje se kao baštenske biljke i dobar su izbor za staze, leje ili rubne delove vrta, a mogu se saditi i u kamenjare. Zanimljivi su i u žardinjerama i saksijama sami, ili uz drugo cveće na terasama i balkonima.

Visoke vrste porastu u visinu i do 70 cm. Cvetaju od juna do avgusta. Iz bokora biljke izbijaju cvetne drške sa 12 do 16 cvetova. Najćešće se gaje i koriste kao rezano cveće zbog izuzetne izdržljivosti. Cvetovi u vazi mogu da traju i 10 dana. Veoma je zanimljiv i u suvim cvetnim aranžmanima.

Pročitano 10285 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Avgust 2019 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ageratum - goruća ljubav