Artnit

Petak, 04 April 2014 16:28

Viseće korpe i saksije - ukras eksterijera doma Istaknut

Viseće korpe i saksije sa biljkama unose osobenu notu u svaki prostor - terasu, balkon, trem, dvorište ili vrt. Viseće korpe se fokusiraju na biljkama, a ne saksijama, a ponekad ne možete biti sigurni da li uopšte postoji saksija pod svim tim puzavim cvećem. I ne samo da su praktično rešenje za gajenje biljaka za koje nema dovoljno prostora na zemlji, nego čine zanimljivim prazne zidove, krovne grede, fasade doma ili delove vrta.

Viseće korpe se izrađuju od raznog materijala. Mogu da budu od pruća ili pletene plastike, drvene, glinene, ali i tradicionalne žičane sa uloškom od mahovine ili kokosa, i u različitim oblicima. Prirodni materijali dobro izgledaju u tradicionalnom eksterijeru, dok je plastika bolji izbor za moderan eksterijer.

Viseće korpe i saksije se kače o stabilnu kuku ili klin, ili pažljivo vezuju za neki čvrsti postojeći predmet, kao što je na primer ograda terase. Postavljaju se na visinu koja je dostupna za zalivanje, na mesto zaštićeno od jakog vetra. Jak vetar može da osuši ili uništi biljke za nekoliko sati.

Bitno je da viseće korpe i saksije imaju otvore za odvod viška vode. Takođe, ne treba da budu premale, jer će brzo nestati voda, a ni prevelike, jer je teško raditi sa njima. Zemlja treba da bude prilagođena biljkama koje se u nju sade.

U viseće korpe i saksije može da se posadi samo jedna vrsta biljaka. Na primer, viseća korpa puna cveća lepog jove sa cvetovima u tri nijanse stapa se u lep mozaik.

U viseće korpe i saksije mogu da se sade grupe raznih biljaka. Možete praviti kombinacije sa lisnatom visećom biljkom po ivici saksije, kao što je na primer bršljan, a na sredini može da se nalazi visoka i uspravna jedna cvetnica ili više manjih, kao što su na primer ljubičice.

Pojedinačne boje ističu, ali suptilna kombinacija komplementarnih boja cveća deluje mnogo zanimljivije. Takva je na primer kombinacija cveća kalibraha i bidensa.

Žičana korpa sa mahovinom može da se okači na neočekivano mesto, kao što je na primer stablo drveta u vrtu. Japanska dekorativna trava, bršljan, paprat, ljubičice u visećoj korpi stvaraju prirodan izgled.

Izbor biljaka za viseće korpe i saksije zavisi od svetlosnih uslova mesta na koje će biti postavljene.

Za sunčana mesta odličan izbor su: surfinija, kalibraha, lotus, ukrasna koprivica, viseća muškatla, verbena puzava, prkos, dragoljub, sedumi, dipladenija, majčina dušica, ležeća žalfija, gorka metlica.

Za polusenovita i senovita mesta odličan izbor su: lepi jova, begonija pendula, lobelija, mali zimzelen, minđušica, streptokarpus, bakopa, asparagus, bršljan, hlorofitum, paprat.

Pročitano 13274 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Avgust 2019 10:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Viseće korpe i saksije - ukras eksterijera doma