Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 11 Mart 2014 17:45

Sobne biljke za tamne prostore u domu Istaknut

Svaki prostor u domu može da postane mala zelena oaza, čak i ako nema dovoljno svetla. Sobne biljke koje uspevaju dobro i u uslovima slabog osvetljenja oživljavaju i unose prirodnu notu u prostor. U dekorativnoj saksiji ili visećoj korpi postaju zanimljiv akcenat ili detalj u prostoru.

Filadendron (Philodendron hederaceum oxycardium) izrazita puzavica sa srcolikim listovima je sorta koja veoma dobro napreduje u uslovima slabog osvetljenja. Lep je ukras na ivicama polica za knjige, komodama ili u visećoj korpi i saksiji.

Đavolji bršljan (Epipremnum aureum), ima oblik listova nalik na puzave sorte filadendrona. Može se gajiti u dekorativnoj saksiji, visećoj korpi ili postavljen uspravno. Potrebno mu je malo svetlosti, međutim ako ima više svetlosti dobija raznobojnije, šarenije listove.

Sanseverija (Sansevieria trifasciata), u narodu poznata kao svekrvin jezik je sukulent zanimljivog oblika. Jedna je od najlakših sobnih biljaka za gajenje i uspeva i kada se zanemaruje. Veoma je upečatljiva biljka i lako raste. Uspeva i na slabo osvetljenom mestu, ali i na svetlijim mestima. Postoje visoke i niske sorte sanseverije, koje su veoma otporne i mogu da budu zanimljiv detalj u domu.

Zamiokulkas (Zamioculcus zamiifolia), sukulentna biljka iz roda zamije, poznata pod nazivom afrička palma. Veoma lako se gaji, a napreduje i ako se zanemaruje. Listovi su debeli, mesnati, sjajni, a stabljike su veoma izdržljive. Sporo raste, pa je bolje da se nabavi veća biljka.

Singonijum (Syngonium podophyllum) ili streličasta loza je veoma otporna puzavica sa listovima u obliku strela. Šareno lišće zadržava svoju raznobojnost, čak i u uslovima slabog osvetljenja. Postoji mnogo različitih sorti, a najčešće sa belim ili bronzanim šarama. Može da se gaji uspravno u saksiji ili kao puzavica u visećoj korpi.

Hlorofitum (Chlorophytum), poznata kao pauk biljka ili zeleni ljiljan može da se gaji kao viseća biljka ili prateća biljka u korpama ili saksijama. Uvek je lep ukras na nekoj polici ili komodi. Može da napreduje i sa manje svetlosti, i preživi čak i uz veštačku svetlost. Posebno je otporna sorta sa čisto zelenim listovima.

Aspidistra (Aspidistra elatior), sirotinjska palma je jedna od najlakših sobnih biljaka za gajenje. Ona uspeva, ne samo u uslovima slabe osvetljenosti, već i niske vlažnosti, i širokom opsegu temperatura. Sporo raste, pa je bolje nabaviti biljku koja je dovoljno velika za prostor koji se akcentuje. Neke sorte imaju bele ili žute šare na listovima.

Pročitano 27734 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci