Artnit

Ponedeljak, 10 Mart 2014 15:43

Nega mirisnih muškatli Istaknut

Mirisne muškatle ili rozetle, kako se u narodu često zovu se najčešće gaje zbog listova aromatičnog mirisa. Zavisno od sorte, mogu da se sade u žardinjere i minijaturne bašte, saksije ili viseće korpe, a koriste se i za formiranje bonsaija. Bojom, oblikom listova, a naročito njihovim mirisom stvaraju prijatnu atmosferu u svakom prostoru. Nisu osetljive i njihova nega je veoma jednostavna.

Mirisnim muškatlama odgovara svetlo ili polusenovito mesto, zaštićeno tokom leta od jakog podnevnog sunca.

Zalivanje mirisnih muškatli treba da bude redovno, ali umereno. U zadebljanim izdancima i listovima skladište zalihe vode i hranljivih materija i dobro podnose sušu i peskovitija zemljišta. Muškatli sa mirisom jabuke odgovara vlažnije zemljište. Ostalim sortama i hibridima odgovara suvlji ili umereno vlažan supstrat, sa dodatkom šljunka.

Mirisnim muškatlama odgovara zemlja umerene plodnosti, neutralne ili slabo kisele reakcije.

Da bi mirisne muškatle bile lepše treba ih prihranjivati svakih 15 dana đubrivom za cvetnice.

Mirisne muškatle se presađuju svakog proleća u novu zemlju. Pre presađivanja treba malo skratiti žilice i grančice.

Svakog proleća treba orezivati mirisne muškatle. Orezuje se do trećine biljke, a zatim se zaliva.

Mirisne muškatle se razmnožavaju semenom ili reznicama. Reznice se uzimaju od najlepših i najzdravijih biljaka. Vršne grančice sa dva ili tri lista se stavljaju u manju saksiju, u mešavinu od 50 odsto treseta, 30 odsto baštenske zemlje i 15 odsto peska. Na početku ih treba zalivati obilnije, a potom se samo održava vlažnost. U veće saksije se presađuju posle tri do četiri nedelje.

U kasnu jesen, pre mrazeva, mirisne muškatle se unose u svetlu prostoriju na temperaturu od 8 do 12 stepeni. Zaliva se malo, jednom u dve nedelje. U maju mogu da se iznesu napolje i stave na terasu, balkon ili u vrt.

Bakterijska pegavost i palež su potencijalno najopasniji patološki poremećaj mirisnih muškatli.

Pročitano 18820 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega mirisnih muškatli