Artnit

Petak, 30 Novembar 2012 12:46

Kaktus - bodljikava elegancija Istaknut

Kaktusi potiču iz Amerike. Fosilni ostaci pokazuju da je kaktus bio deo ljudske ishrane pre više od 9000 godina. Stari narodi koristili su kaktus za piće i pravljenje vina, lekova, šampona, boja za lice, ali i za izradu strela, igračaka, nakita, četki. Dosta su korišćeni za razne ceremonijalne obrede, za prizivanje, zaustavljanje kiše ili vetra. Prve kaktuse u Evropu je doneo Kristofer Kolumbo sredinom XV veka. Botaničar Karl Line dao je ovoj biljci grčko ime kaktos što znači bodljikava biljka.

Postoje dve grupe kaktusa - pustinjski (obično su prekriveni bodljama), i šumski ili kišno-šumski koji rastu u džungli (najčešće bez bodlji, pretežno epifiti). Postoji i oko 200 rodova i više hiljada vrsta kaktusa. Kod nas se najčešće gaje uskršnji kaktus, božićni kaktus, patuljasti kaktus, kaktus morski jež, kaktus žabica, euforbija kaktus, hamatokaktus, kaktus Pilocereus, lobivija, neopoterija, mamilarija.

Kaktusi su uglavnom male biljke, ali ima i onih koji rastu do tri metara visine. To su cvetnice i njihovi oblici mogu biti sferični, gomilasti, pljosnati ili stubasti.

Kaktusi su omiljene sobne biljke, raznolikih i neobičnih oblika. Neki su pravi mali ježevi, ili su bradavičasti, žbunasti, glavičasti, a neki liče na klipove, korale, zmijice ili sunđere. Različitih su veličina i površina. Mnogi imaju izmenjeno lišće i neobične oblike kojima sprečavaju gubitak vode. Neki su izbrazdani ili razdeljeni i mogu imati ukrasne bodlje, čekinje ili dlake. Njihove bodlje imaju posebne egzotične oblike. Cvetovi kaktusa su različitih boja, interesantnih oblika i tekstura.

Dom se najčešće dekoriše cvećem ili drugim raznobojnim sobnim biljkama. Kaktus obično asocira na bodlje i na trnje i zato nije tako čest izbor za dekorisanje doma. Stereotipe vezane za kaktus treba odbaciti jer kaktus ima oblik i boju i prelepe cvetove. Zato kaktusi mogu biti veoma zanimljiv ukrasni detalj i upečatljiv akcenat u svakom enterijeru i eksterijeru doma.

kaktus-bodljikava-elegancija4

Od više kaktusa različitih veličina i oblika, koji se međusobno dopunjuju kreira se mala bašta sa kaktusima u velikoj saksiji. Patuljasti kaktusi najlepše izgledaju u grupi. U široku, plitku saksiju može se zasaditi nekoliko kaktusića, sa krupnijim i mesnatijim primercima kaktusa. Za stvaranje prirodnog pejzaža saksija od terakote je odličan izbor.

kaktus-bodljikava-elegancija-5

Kaktusi mogu da se kombinuju sa drugim sukulentima ili sa lisnatim biljkama i kreiraće se zanimljiv i svež aranžman u enterijeru doma.

kaktus-bodljikava-elegancija-6

Pročitano 6792 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Juni 2021 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kaktus - bodljikava elegancija